Skip to main content

Nedelje trudnoće:

Prvi znaci trudnoće: šta očekivati u 1. i 2. nedelji trudnoće

Prva nedelja trudnoće počinje prvog dana zadnje menstruacije. Ako zatrudnite tokom ovog ciklusa, tada počinje Vaš prvi mesec trudnoće.

Šta se događa tokom trudnoće

Trudnoća traje oko 40 nedelja ili 10 meseci, tokom kojih će se dete stabilno razvijati i biti opskrbljeno svim što mu je potrebno za samostalan život izvan maternice. Do porođaja obično dolazi od 38. do 42. nedelje.

Trudnoća se ne deli samo na nedelje i mesece, već i tromesečja od kojih svako traje 3 meseca. Normalna trudnoća stoga ima tri tromesečja, s tim da je poslednje tromesečje najduže i traje do rođenja deteta. Prvo tromesečje obuhvata 1. do 13. nedelje trudnoće. Drugo tromesečje obuhvata 14. do 27. nedelje trudnoće, a treće tromesečje započinje u 28. nedelji trudnoće i završava rođenjem Vašeg deteta.

Oplodnja: Od ovulacije do implantacije

Prvi dan Vaše zadnje menstruacije se računa kao početak trudnoće, iako još nije došlo do oplodnje. Oplodnja će se dogoditi tek oko kraja druge nedelje nakon početka menstruacije. Ovaj način računanja početka trudnoće se uzima zato što se ne može tačno znati kada se začeće dogodilo, ali Vi tačno znate dan svoje poslednje menstruacije.

Ovulacijom upravljaju ženski hormoni koji služe kako bi omogućili razmnožavanje i osigurali opstanak čovečanstva. Međutim, ovaj je sistem vrlo sklon neuspehu, zbog čega bi žene koje žele dete trebale da obrate pažnju na nekoliko stvari i da unesu malo više mira u svoj život.

U drugoj nedelji trudnoće jajašca sazrevaju u jajnicima i sluznica maternice postepeno se obnavlja, budući da je sluznica iz poslednjeg ciklusa oljuštena i putem menstruacije transportovana iz tela. To je neophodno kako bi se sluznica mogla ponovno obnoviti i da bi jajna ćelija imala povoljne uslove za implementaciju. Taj postupak se ponavlja u svakom mesečnom ciklusu žene u plodnoj dobi, nezavisno od toga želi li da zatrudni ili ne.

U zadnjim danima menstrualnog krvarenja, smanjuju se bol i količina krvarenja.

Na kraju druge nedelje, oko 14. dana nakon menstruacije, mnoge žene ovulaciju primjećuju kao bol, bilo na levoj ili desnoj strani, a ponekad i na sredini stomaka. To zavisi od jajnika koji ovulira-levi ili desni. Ponekad su jaki bolovi posledica kratke iritacije abdominalne membrane.

Priprema za trudnoću

Jajne ćelije koje sazru svakog meseca za oplodnju pripremaju se tri meseca pre nego što izađu iz jajnika. Za sazrevanje jajne ćelije potreban je stabilan hormonalni ciklus i zdravo telo. Za proces sazrevanja nisu potrebni samo hormoni, vitamini i minerali, već i zdrave masti. Iz tog razloga, potrebna je zdrava ishrana kako bi se stvorila jajna ćelija sposobna za oplodnju.

Jednako je važan način života koji ima uravnotežen odnos između napetosti i opuštanja. To održava stabilnu hormonalnu ravnotežu i uz redovan polni odnos za vreme ovulacije najbolji je preduslov za uspešno začeće deteta.

Primetite prve znake trudnoće

Iako nakon oplodnje nema medicinskih simptoma ili znakova trudnoće, ženska intuicija često daje drugi utisak. Možda ćete se osećati drugačije, kao nikada pre do sada. Npr. osećaj sreće i ushićenja kao da ste savladali veliki zadatak. Međutim, ovo samo po sebi nije siguran znak trudnoće.

Mogući znaci trudnoće su podeljeni u tri kategorije:

Ako primetite ove znake, postoji određena verovatnoća da ste trudni:

 • Umor
 • Bolne dojke
 • Mučnina
 • Metalni okus u ustima
 • Oštri bolovi u stomaku

 

Ako primetite ove znake, verovatno je da ste trudni:

 • Osetljive bradavice i tamne areole
 • Redovna mučnina i povraćanje
 • Stalno povišena temperatura

 

Jednom kad primetite ove znake, gotovo sigurno možete da pretpostavite da ste trudni:

 • Ne dobijate menstruaciju
 • Stalna mučnina
 • Bolne dojke i osetljive bradavice

 

Medicinska potvrda trudnoće:

 • Otkrivanjem hormona trudnoće HCG u mokraći ili u krvi
 • Ultrazvučnim pregledom kod lekara

 

Pojedinačni simptomi s prva dva popisa znakova neće Vam sigurno reći da ste trudni, ali možete sumnjati na trudnoću. Ako istovremeno imate više simptoma, u tom slučaju test na trudnoću može biti dobra ideja.

Jednom kad budete sigurni da ste trudni, datum Vašeg termina se može izračunati.

Formula je jednostavna: Prvi dan zadnje menstruacije -3 meseca + 1 godina. Najlakše i najbrže možete izračunati pomoću HiPP kalkulatora termina porođaja.

Veličina bebe u 1. i 2. nedelji trudnoće

U 1. i 2. nedelji embrion se još ne može videti, jer se plod još nije počeo razvijati u maternici. Tek u 3. nedelji vrlo mali embrion može biti vidljiv na ultrazvučnom snimanju.

Razvoj bebe

Izraz "embrion" se koristi za opis oplođenog jajašca od 4. nedelje trudnoće. Otprilike od 10. nedelje, kad su se stvorili svi vitalni organi, Vaše dete se više ne zove embrion, nego upotrebljavamo izraz fetus.

Možda se već nerođenoj bebi obraćate sa nadimkom poput "mali mišić" ili nešto slično - i to je sjajno! Možda bolje da izbegavamo medicinske izraze poput “embriona” ili “fetusa” što je više moguće, pa ćemo umesto toga razgovarati o Vašoj bebi odnosno nerođenom detetu.

Jajna ćelija koja je sazrela kako bi je mogla oploditi muška ćelija, spermatoziod, u ovoj je fazi velika između 0,11 mm i 0,14 mm, što znači da se ne može otkriti bez upotrebe tehnologije. Sadrži sve Vaše genetske informacije i zato je izuzetno važan deo embriona u razvoju.

Važni saveti

Smanjite stimulanse (npr. nikotin, alkohol i kofein) ako planirate začeće.

Pratite svoj ciklus: odredite svoje plodne dane.

Započnite sa pripremama za ono što ćete proći i poslušajte i iskustva drugih trudnica.

Napišite popis svojih omiljenih aktivnosti - stvari zbog kojih se osećate dobro i u kojima uživate. One će Vam pomoći tokom trudnoće i smanjiti nivo stresa.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Čak i pre ovulacije i pre nego što sa sigurnošću znate da ste trudni, žene koje žele da imaju dete imaju beskrajna pitanja. Vaš lekar ili patronažna sestra mogu Vam pomoći u rešavanju Vaših najvećih briga.

Medicinska sestra i Vaš ginekolog mogu registrirati trudnoću i obaviti gotovo sve potrebne preglede, poput merenja krvnog pritiska, merenja težine, ispitivanja urina i krvi, određivanja položaja i veličine Vaše bebe i proveru normalnog rada srca. Međutim, ultrazvučne preglede može napraviti samo Vaš ginekolog.

Kada je najbolje vreme za uspešnu oplodnju?

Ako ste upoznati s osećajima u Vašem telu, možda ste primetili simptome koji sugerišu da ovulirate. Svejedno bilo bi dobro da znate tačno kada je pravo vreme za pokušaj začeća.

Postoji nekoliko načina kako da sa velikom sigurnošću znate kada ovulirate. Svaki mesec Vaše telo priprema Vašu maternicu u slučaju da je neka od jajnih ćelija oplođena, tako da se može usaditi u zid maternice.

Pre toga, jajna ćelija sazreva u jednom od Vaših jajnika i oslobađa se između 14 i 17 dana nakon prvog dana menstruacije taj proces zovemo ovulacija.

Jedan od načina da se utvrdi kad se to tačno događa je merenje temperature. Bazalna telesna temperatura žene povećava se za vreme ovulacije i ostaje povišena sve dok se ovulacija ne završi, a tu temperaturu možete izmeriti pomoću posebnog toplomera na dve decimale.

Jednako pouzdana metoda je brojanje dana nakon prvog dana menstruacije. To je, zajedno s mjerenjem bazalne temperature (koja se može pratiti kao kriva), dobra metoda za praćenje ovulacije.

Najlakše i najbrže ovo možete izračunati pomoću HiPP kalkulatora plodnosti.

Je li važno da imate polni odnos pre ovulacije ako želite da zatrudnite?

Da! Najbolje vrijeme za polni odnos je dva dana pre ovulacije. Nivo pH u Vašoj vagini i lučenje cerviksa idealni su za omogućavanje prolaska spermatozoida do jajovoda u vreme dok ovulirate. Spermatozoidi mogu preživeti i biti sposobni da oplode jajašce oko 48 sati nakon ulaska u žensko telo.

Kako obično ne znate kad točno ovulirate, tokom plodnih dana biste trebali da često imate polne odnose ako želite povećati šanse za začećem - što češće to bolje. Zanimljiva činjenica: čak i ako zdrav, plodan par, ima polne odnose tokom plodnih dana žene, verovatnoća začeća iznosi samo 25%! Zato nemojte biti previše razočarani ako prvi put ne uspe. Mnogi parovi mesecima pokušavaju pre nego što se to dogodi.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.