Plan ishrane: između 7. i 9. meseca

Majčino mleko - sve dok to Vi i Vaše dete želite

Uvedite čvrstu hranu u skladu sa razvojem Vaše bebe i počnite najranije posle četvrtog meseca, a najkasnije od 6. meseca.

Posle 6.meseca neke bebe dobijaju prve zube. Mogu mnogo bolje da pomeraju jezik i cela usta. Od 8. meseca vreme je da se nauče na male komadiće hrane.

Rano ujutro: Mleko je i dalje najbolje kao prvi jutarnji obrok. Dojite Vaše dete ili pripremite HiPP 2 mlečnu formula. HiPP 2 mlečne formule su prilagođene potrebama beba u ovom uzrastu. Od 8. meseca Vaša beba može da počne da uči da pije mleko iz čaše. To stimuliše razvoj i zdravije je za zube.
Kasnije ujutro: Tokom jutra možete nastaviti sa dojenjem ili HiPP 2 mlečnom formulom. Ukoliko je Vaša beba veoma gladna možete joj ponuditi HiPP voće i žitarice kao dodatak. Ovi obroci su lako svarljivi a zbog prisustva žitarica celog zrna i veoma zasitni.
Doba ručka: Od 8. meseca možete ponuditi Vašoj bebi naše menije od 8. meseca. Oni sadrže sitne komadiće kako bi stimulisali bebu da žvaće. Učenje žvakanja je važno za tazvoj govora. Porcije su veće za ovu grupu, s obzirom da je Vaša beba veća.
U popodnevnim satima: U popodnevnim satima voće sa žitaricama je idealan obrok. Veliki broj različitih kombinacija voća pruža Vašoj bebi bogatstvo ukusa.
Od 7. meseca veći je izbor kašica koje će Vam poslušiti kao užina: voće sa kravljim sirom, voće sa jogurtom.
Uveče: Možete naći veliki izbor mlečnih kaša za laku noć u teglici ili u prahu za pripremu sa vodom.
Piće: Posle uvođenja trećeg obroka treba ponuditi detetu da pije najmanje posle svakog obroka. Voda, nezaslađeni čajevi i razblaženi voćni sokovi su najprikladniji.

Često postavljan pitanja

Moja beba još nema ni jedan zub. Da li može da jede obroke sa komadićima?
Da, zbog toga što su komadići tako mali da beba može da ih zgnječi koristeći vilicu.
Moja beba još ne voli krupniju hranu. Šta da radim?
Nastavite da je hranite sa fino usitnjenim obrocima i dodajte postepeno menije od 8. meseca.
Kolike treba da budu porcije?
Naše teglice od 8. meseca su prilagođene uzrastu i sadrže količinu koju pojede većina dece. Ipak, ima dece koja jedu malo više ili su zadovoljna sa malo manje. Sasvim je normalno da apetit vaše bebe pokazuje određene oscilacije. Ukoloko je vaša beba veoma gladna ponudite joj voće kao desert.

Saveti za zdrave zube:

  • Obezbedite redovnu oralnu i higijenu zuba od nicanja prvog zuba
  • Pre spavanja: nema više hrane nakon pranja zuba
  • Ne koristite flašicu sa mlekom ili čajem kao pomoć pri uspavljivanju ili za smirenje
  • Detetu dajte flašicu samo dok pije
  • Počnite da učite bebu da koristi čašu od 8. meseca

Grupe HiPP-ovih proizvoda možete raspoznavati na osnovu kodova u boji