Prva pomoć za Vašu bebu na odmoru

Pre odmora razmišljajte o tome da nabavite zdravstveno osiguranje (za inostranstvo) za celu porodicu. Poseta lekaru u inostranstvu može da bude skupa. Ne zaboravite knjižicu sa vakcinacijom!

Opasnost od sunčanice

Sunčanica za Vašu bebu nije samo neprijatna i bolna, već predstavlja i rizik od raka kože.

Tačno je: „Koža nikad ne zaboravlja!“

Rizik od nastanka raka kože se povećava ponovljenim sunčanicama, naročito u detinjstvu i ranoj mladosti i podstiče čestim UV zračenjem. Jedan od razloga je taj što kod beba i male dece još uvek nisu u potpunosti razvijeni mehanizmi za popravku kod oštećenja od sunca.

Oštećenje kože nastaje jasno pre sunčanice - rizik od dugotrajne štete kao što je rak kože je povećan pre nego što koža postane crvena.

Vi to možete da sprečite odgovornim ophođenjem prema suncu.

Ukoliko nekada ipak dođe do sunčanice:

Kod lakih opekotina pomažu obloge od hladne vode, razblaženog crnog čaja ili jogurta.I losioni i kreme koji hlade imaju ublažujuće dejstvo. Ni u kom slučaju ne koristiti kreme koje sadrže masnoće ili ulja! U teškim slučajevima (pre svega ako postoje drugi simptomi kao što su povraćanje, groznica i temperatura) Vaše dete morate odvesti lekaru.

Ubodi insekata

Krišku luka staviti na mesto uboda ili hladiti vodom, vodom od leda ili antialergijskim gelovima. Kod uboda insekata u predelu usta ili grla dati detetu kocku leda da sisa i odmah potražiti lekara.

Zatvor

Često pomaže već nekoliko kašika soka od breskve, kruške ili kajsije. To stolicu čini mekšom. U upornim slučajevima potražite lekara. Vodite računa da beba uzima puno tečnosti.

Putna apoteka

Ovo bi trebalo da ponesete:

  • toplomer i čepiće za temperaturu
  • rastvor elektrolita za stolicu
  • gazu, flastere, pincetu
  • sredstvo za dezinfekciju rane, gel/mast za ubod insekata i sunčanicu
  • sve lekove koje Vaša bebe redovno uzima.