Ishrana za dvoje?

Telo tokom trudnoće mora da savlada velike izazove.

Tokom 40 nedelja trudnoće telo mora da savlada velike izazove: dete se hrani u potpunosti preko pupčane vrpce i potrebno je stalno ga snabdevati hranjivim materijama. Ukratko: telo se nalazi u vanrednoj situaciji i radi maksimalnim kapacitetom. Upravo u ovom periodu je zdrava ishrana jednako važna kao i preventivni pregledi i kretanje na svežem vazduhu.

Važna je dovoljna količina hranjivih materija

 Sve što je detetu potrebno ono uzima iz majčinog krvotoka i, ukoliko je to potrebno, pristupa i njenim rezervama. Folna kiselina, jod, gvožđe i dr. pospešuju mentalni i telesni razvoj deteta. Ako ima dovoljno zaliha, dete može optimalno da se razvija i majka se oseća dobro. Majka i dete dakle zajedno imaju koristi od dobre ishrane.

 Obratite pažnju na to da se i tokom perioda dojenja od majke puno toga zahteva, zato bi trebalo da i u tom periodu vodite računa o ujednačenoj ishrani i dovoljnom unosu hranjivih materija.

Uprkos tome staro pravilo "jesti za dvoje" ne važi.

Uprkos tome staro pravilo "jesti za dvoje" ne važi. Jer tokom prva tri meseca trudnici nije potrebna dodatna energija. Tek posle toga, dakle od četvrtog meseca, dozvoljeno je dnevno uzimati dodatno oko 250 kcal. To odgovara jednoj dodatnoj porciji muslija ili jednom sendviču.


Kako se dakle postiže "ispravna" ishrana? Bitan je sastav namirnica. To znači da treba da sadrži što je moguće više različitih vitamina i minerala uz malo kalorija. Bitan je kvalitet, ne kvantitet.


U vezi s tim stručnjaci pominju veliku gustinu hranjivih materija. Jednostavno rečeno: svakog dana sveže voće, povrće, salate, krompir, integralne žitarice, mleko sa malim sadržajem masti. Osim toga redovno morska riba zbog obezbeđivanja omega-3 masnim kiselinama i povremeno meso sa malom količinom masti - to je idealni plan ishrane tokom trudnoće. Važno je i dovoljno piti.


Čak i u slučaju zdrave ishrane može da se dogodi da potrebe za određenim hranjivim materijama ne budu zadovoljene. Upravo u slučaju folne kiseline i joda, kao i u slučaju omega-3 masnih kiselina dugog lanca DHA, često postoje deficiti.


Zbog toga stručnjaci za ishranu preporučuju uzimanje suplementa ishrani koji je tačno prilagođen potrebama trudnica i dojilja. Najbolje je da se u vezi s tim posavetujete sa Vašim ginekologom.

Bolje je manje ali češće

Nemojte jesti više nego obično, jedite bolje. Možete da jedete sve što Vam se jede ali obroci moraju da budu pravilno raspoređeni tokom dana:

  • obilni doručak
  •  u podne glavni obrok
  •  uveče mali i lagani obrok
  • između toga jedna do dve užine

Zdrava užina je npr. HiPP "blago voće" (Milde Früchte) sa puno vitamina i naravno bez dodatka šećera.

Preporuke za ishranu, za pojedinačne grupe namirnica

  Voće Povrće Inegralne žitarice Meso Riba Mlečni proizvodi Biljne masnoće
Folna kiselina  
       
B-Vitamin  
 
 
Vitamin C
         
Gvožđe