Plakanje i vriskanje

Šta raditi kad beba vrišti?

Prva reakcija kada Vaše dete plače jeste da se ono podigne ili da sednete do njega kako bi se smirilo. Vi automatski činite prâvu stvar! Vrištanje je signal Vašeg deteta da mu je neprijatno. Kada beba vrišti treba joj izvesnost da ste tu i da ona nije sama.

Kako ćete Vašoj bebi koja vrišti najbolje pomoći?

  • Vaše dete je gladno, ako duže vreme ne može da se uteši kada ga uzmete u naručje. Ako je prošlo više od 2 sata od obroka, onda bi Vašu bebu trebalo da dojite, odn. da joj date flašicu. Ako je tek pre 1 sata dobila bogati obrok, onda glad teško da može da bude uzrok za njeno vrištanje. Onda radije pokušajte da uzmete bebu u naručje, da ona ponovo podrigne i da malo odugovlačite sa sledećim obrokom. Jer, ako su razmaci između obroka premali, onda bebin stomak još uvek nije ispražnjen od prethodnog obroka - a Vaša beba će verovatno još više vrištati!
  • I nadimanje može da bude uzrok bebinom plaču. Ono se javlja kada se na primer vazduh nalazi u stomaku, a dete posle poslednjeg obroka nije dovoljno podrignulo. Zbog toga za svaki slučaj podignite dete, da bi ono još jednom moglo da podrigne. Ponekada pomaže da se dete lagano ljulja ili da rukom masirate njegov stomačić blagim kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu. To će osloboditi mehuriće vazduha u stomaku od kojih dete tešo može sâmo da se oslobodi. Pomoć protiv nadimanja pruža i zdrava nastanjenost crevne flore mlečnokiselinskim bakterijskim probiotskim kulturama. Ovde možete više da pročitate o ovim malim pomoćnicima.

Savet: Kada koristite mlečnu hranu za odojčad, može biti od pomoći da umesto što promućkate flašicu da hranu pripremite viljuškom i da je sipate u flašicu kako u hranu ne bi dospelo previše vazduha. U upornim slučajevima eventualno pomaže masaža stomaka mlakim uljnim čajem, a često i čajem od morača ili čajem za stomačne tegobe.

  • Proverite da li su pelene mokre ili je možda bebina guza postala crvena.
  • Možda Vaša beba plače zato što joj je hladno. Na hladnoću su mala deca još veoma osetljiva. Da bi se zagrejao krevetac može se pred spavanje koristiti poseban termofor za bebe sa presvlakom od frotira. Doduše, vodite računa da vrela voda ne može da iscuri i da ne bude suviše vrela! Kada Vašu bebu stavite u krevetac, onda opet izvadite termofor iz kreveca.
  • Međutim, bebe plaču i kada im je pretoplo. Vaša beba se znoji na vratu: Pipanjem ćete proveriti da li je pretoplo obučena. Odeća treba da bude od prirodnih vlakana, jer ona omogućavaju dobru razmenu toplote sa okolinom. U tome beba neće biti pretoplo, niti prehladno upakovana. Vunene jaknice i kapice potrebne su samo za napolje, i to samo onda kada je hladno ili vetrovito.

Savet: Otpevajte Vašem detetu, kada ono plače, uspavanku ili mu nešto pričajte. Često će mu već i Vaš glas pružiti utehu ili osećanje da ste uz njega.