Cink-motor za enzime

Zašto je cink tako važan?

Količinski udeo cinka u našem telu od dva grama je skoro zanemarljiv. Ali ta dva grama su za naše telo i metabolizam nezaobilazni jer cink obavlja mnoge zadatke u našem telu.
Njegova glavna funkcija je da aktivira enzime. Za više od 70% enzima je potreban cink kao "motor", i samo se pomoću njega aktiviraju. Enzimi u telu mogu da se uporede sa malim katalizatorima: oni olakšavaju svaku vrstu reakcija u telu.
Pozitivan uticaj cinka na imuni sistem se vidi na primeru njegovog uticaja na zarastanje rana. Ali cink je nezamenjiv i kao stabilizator ćelijskih zidova, prilikom skladištenja insulina i za jačanje kože i kose.

Dobri izvori cinka

Telu trudnice treba 10 mg cinka (dojilje 12 mg). Nalazi se u telećem mesu i jetri ali ga sadrži i grašak, ovas i pšenica.

Šta se dešava u slučaju nedostatka?

Ako telo ne dobija potrebnu količinu cinka rane zarastaju sporije i može se dogoditi da nerođeno dete ne poraste dovoljno. Prvi znaci upozorenja na manjak cinka kod trudnice mogu biti poremećaji ukusa i mirisa koji se vremenom ponovo izgube. Ovo ne treba shvatati olako i u slučaju da postoji nedoumica treba se posavetovati sa lekarom!