O čemu treba voditi računa kod ispumpanog mleka?

I u prvim nedeljama života bebe česte su situacije kao npr. kupovine, posete lekaru, posete ili društvene obaveze koje zahtevaju duže odsustvo iz kuće.

U tom slučaju prvo proverite da li možda možete da povedete dete sa sobom - možda sa još jednom osobom kao pratnjom. Mirno, izolovano mesto za dojenje može da se nađe skoro uvek. Ako nije moguće povesti i bebu možete prethodno da ispumpate mleko. Onda otac ili drugi staratelj mogu bebi da daju majčino mleko iz flašice.

Ispumpanim majčinim mlekom mora se rukovati veoma oprezno. Najbolje je da se posavetujete sa lekarom ili babicom.

Ispumpano majčino mleko se može u podesnoj, pažljivo pročišćenoj i dobro zatvorenoj flašici (staklo ili plastika), u frižideru na +4°C do +6°C (molimo Vas da temperaturu kontrolišete termometrom), čuvati maksimalno 2 dana. Pri tome ispumpano mleko ne treba držati u pregradama na vratima frižidera već blizu zadnjeg zida frižidera jer je tamo najhladnije.

Važno:

Svi predmeti koji dođu u dodir sa majčinim mlekom moraju biti pažljivo očišćeni! Flaše i cucle ili posle čišćenja isprati toplom sapunicom i četkom i naknadno prokuvati 3 minuta ili čistiti u mašini za sudove na 65°C.

Ako je potrebno mleko čuvati duže vreme potrebno ga je zamrznuti na najmanje -20°C u pregradi za zamrzavanje sa četiri zvezdice. Odleđuje se najbolje u frižideru tokom 24 sata ili brže pod tekućom hladnom ili mlakom vodom (maksimalno 37°C). Zatvarač posude pri tome ne bi trebalo da se pokvasi. Mikrotalasna rerna nije pogodna za odmrzavanje.

Korisno je da flašicu pre upotrebe kratko zaljuljate (kružni pokreti, ne mućkanje!), jer je moguće da su se masti mleka nataložile.