7 činjenica o zdravom razvoju i jakim kostima kod male dece

 

Do trećeg rođendana...

... vaše dete će verovatno udvostručiti visinu koju je imalo na rođenju a njegove motorne veštine i mentalne sposobnosti će se razvijati jednako zadivljujućim tempom.

 

„.. pre svega, za zdrave kosti.”

Neki hranljivi sastojci su posebno važni za obezbeđenje pravilnog razvoja dece. Deca koja rastu i tinejdžeri treba da izgrade mnogo koštane mase za jake kosti.

 

Redovni depoziti na vaš „koštani račun“ tokom detinjstva...

... će se i dalje isplaćivati kada odrastete – moći ćete da crpite sredstva iz njega tokom celog života.

 

Kalcijum i vitamin D

su posebno važni za razvoj jakih kostiju. Kalcijum je važan gradivni element kostiju. Vitamin D je neophodan za normalan razvoj kostiju i zuba, kao i za jačanje imuniteta.

 

„Tebi treba 7 puta više nego meni...”

Dovoljan unos kalcijuma i vitamina D su od ključne važnosti za decu koja uče da hodaju, a prosečne količine koje su im potrebne su značajno veće nego kod odraslih: Deci je potrebno 7 puta više vitamina D i 3 puta više kalcijuma!

 

“... on je važan, ...”

Imunitet vašeg deteta treba da ga štiti dok istražuje svet oko sebe i dolazi u dodir sa svojim okruženjem. Imunitet kod dece nije u potpunosti formiran do treće godine života.

 

“... da porasteš veliki i snažan.”

Pored vitamina D, pravilna ishrana u odnosu na uzrast deteta takođe treba da sadrži vitamine A i C, koji pomažu jačanju imuniteta.