Dojenje

Kada i koliko često bi moja beba trebalo da pije?

Hranite Vašu bebu uvek kada je gladna. Vaša beba se dakle doji po potrebi i u roku od nekoliko dana Vaša količina mleka se prilagođava tome. Ako se apetit Vaše bebe pojačava ona će želeti da pije češće: to stimuliše stvaranje mleka i Vaša količina mleka će se prilagoditi "povećanoj potražnji". Kada dojka stvara više mleka automatski se povećavaju i razmaci između pijenja.

Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

Količina koju Vaša beba pije može da se razlikuje od obroka do obroka, kao i od dana do dana. Indikacija da je količina Vašeg mleka dovoljna: Vaša bebe ima četiri do pet puta dnevno punu pelenu. Takođe Vašu bebu možete jednom nedeljno staviti na vagu.

 Prelazak sa majčinog mleka na mleko za odojčad, koje, kada, koliko?

Kod odlučenja (odvajanja od dojke) ne postoje čvrsta pravila. Majka i dete moraju da se polako prilagode novoj situaciji a to je vrlo individualno i veoma različito. Bez obzira na to da li odlučenje inicirate Vi ili Vaša beba, postepeno odlučenje je jednostavnije i manje opterećujuće od trenutnog potpunog odlučenja. Ako želite da započnete odlučenje preporučuje se da to planirate kao postepeni proces.

Time što ćete po jedan obrok dojenjem postepeno zamenjivati PRE ili PRE HA-hranom omogućavate da se Vaša količina mleka polako smanjuje a da pri tome Vaše dojke nisu prepune i da Vam ne stvaraju neprijatnosti. Pored toga se obezbeđuje da se Vaša beba polako navikava na drugu hranu kao i da dobija dodatu ljubav i pažnju.