Vitamin B12

Zašto je Vitamin B12 tako važan?

Vitamin B12 doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Pored toga vitamin B12, kao i folna kiselina, učestvuje u izgradnji ćelija i kontroliše procese rasta u organizmu. Samim tim je jasno da je vitamin B12 posebno bitan tokom trudnoće, kada jedno malo telo nastaje i raste.

Dobri izvori Vitamina B12

Vitamin B12 se nalazi samo u životinjskim proizvodima kao što su jetra, meso, jaja, mleko, sir. Zato kod strogih vegetarijanaca (tzv. vegana), koji se u potpunosti uzdržavaju od konzumacije namirnica životinjskog porekla, može doći do problema. Kod vegetarijanaca koji konzumiraju dovoljnu količinu mlečnih proizvoda i jaja retko se javljaju problemi usled nedostatka.
Vitamin B12 je u poređenju sa drugim hranjivim sastojcima prilično neosetljiv na spoljašnje uticaje i organizmu su potrebne jako male količine - ali su one neophodne za život.

Šta se dešava u slučaju manjka vitamina B 12

Manjak se u laboratoriji prepoznaje na osnovu toga što u krvi ima manje (uvećanih) crvenih krvnih zrnaca. Pored toga se javljaju problemi prilikom stvaranja novih ćelija i neurološki poremećaji. Prvi znaci su opšti simptomi kao npr. slabost, bledilo, lupanje srca i kratak dah i osoba se brzo umara.