Video: Stefan Hipp o organskim sirovinama

- Već 1956. godine, moj otac je počeo da neguje prvu organsku šargarepu na porodičnoj farmi blizu Pfafenhofena. Prvo i najvažnije, za uzgajanje zdravih prehrambenih proizvoda potrebni su poljoprivrednici koji se sa strašću i ubeđenjem bave organskom poljoprivredom. To svakako zavisi i od odabira pravih polja i, pre svega, od zdravog i živog tla. Pre nego što zemljište može da postane HiPP organsko polje, predstavnik našeg osoblja proverava tlo tako što uzima nekoliko uzoraka sa polja, a zatim će ih testirati u laboratoriji. Samo ako zemljište ispunjava naše stroge uslove, polje se kvalifikuje kao podobno za HiPP organsku proizvodnju - ističe Stefan Hipp objašnjavajući kako izgleda priprema procesa za organsku proizvodnju.


Uzgoj banana

Organske banane jedna su od najvažnijih sirovina za proizvodnju HiPP hrane za decu. Kada je kompanija HiPP, pre više od 25 godina, počela da unapređuje svoje najnovije proizvode od voća i pravi ih kao organske, bilo je dosta problema sa dobijanjem dovoljno sirovina, jer organsko gajenje banana u to vreme nije bilo rasprostranjeno. Tražene su najpovoljnije lokacije po svetu, pravljena je struktura manjih plantaža, kako bi se držala pod kontrolom pojava biljnih bolesti, koje se često javljaju u proizvodnji banana. Tu se koriste samo prirodne, jednostavne metode, bez upotrebe hemikalija. Na jugu Kostarike postoji veliki indijanski rezervat u Talamanci, gde se na 36.000 hektara mnogi starosedeoci bave održavanjem i obradom zemljišta i plantaža.


Uzgoj šargarepa

Setva organske šargarepe vrši se već na proleće. Koriste se specijalne vrste semena, najpogodnije sorte za svaku vrstu zemljišta. Naravno, ova semena nisu hemijski tretirana niti su genetski modifikovana. Seme šargarepe seje su u vlažno tlo, na određenoj dubini, što omogućava njihovu dobru klijavost i mogućnost da što pre niknu na suncu. Organska šargarepa će se uzgajati na istom polju svakih šest do sedam godina, jer je to jedini način da se održi zdravlje i tla i biljaka. U međuvremenu, na tim poljima mogu da rastu žitarice, krompir ili detelina.


Uzgoj stoke

Na HiPP farmama čuva se "angus" stoka. Angus goveda su mirna rasa i posebno su pogodna za uzgoj na pašnjacima. Goveda su izvorno bile šumske životinje. To se i do danas zadržalo u njihovom karakteru. Zbog toga HiPP goveda vole da provode vreme u šumskim oblastima. Sve naše životinje većinu godine, više od devet meseci, provode na otvorenom. Jedu samo travu, bez ikakvih dodataka. Na organskim pašnjacima postoji 4 do 5 puta više vrsta trave nego na običnim pašnjacima. Ova raznolikost pozitivno utiče na zdravlje životinja i, naravno, i na kvalitet mesa.


Uzgoj ćuraka

Uredba EU o organskom poljoprivrednom proizvodu definiše da životinje moraju da budu smeštene u slobodnom prostoru najmanje jednu trećinu svog životnog veka. Međutim, ćurke iz HiPP uzgoja obično provode između 70 odsto i 80 odsto svog života na otvorenom. Kad su u zatvorenom, životinje dobijaju trolisnu travu koja sadrži mnogo proteina i amino-kiselina posebno važnih za razvoj životinja. Ali, ova trava je korisna jer "okupira" životinje, čini ih zauzetim i tako utiče na njihovo prirodno socijalno ponašanje. Ćurke su živopisne životinje i zanimljivo društvo. Zato što su zadržale svoje prirodne nagone, često su u društvu drugih ptica i živine.