Svestrani magnezijum

Zašto je magnezijum tako važan?

Magnezijum je zaista svestran. Ovaj mineral učestvuje u skoro svim funkcijama tela: reguliše više od trista enzima i učestvuje u kontrakciji mišića. Zato ne iznenađuje činjenica da se skoro trećina magnezijuma u telu nalazi u mišićima. Magnezijum potpomaže muskulaturu tako što je zadužen za kontrakciju i opuštanje mišićnih vlakana.
Načelno se potreba za magnezijumom tokom trudnoće ne povećava značajno. Uprkos tome bi trebalo, zbog njegovih mnogih funkcija, voditi računa o tome da količina magnezijuma u telu uvek bude dovoljna.

Dobri izvori magnezijuma

Magnezijum se, u značajnijoj količini, nalazi u malobrojnim namirnicama. Pšenične klice ili semenke suncokreta su dobri izvori ali nemaju značajnu ulogu u svakodnevnoj ishrani. Načelno su integralne žitarice i pasulj dobar izbor.
Dobar izvor magnezijuma su mineralne vode koje sadrže magnezijum. Pogled na etiketu može da bude veoma koristan. Poželjan je sadržaj magnezijuma od 100 mg po litru.

Šta se dešava u slučaju nedostatka

Manjak ima bolne i često noćne posledice: ozloglašene grčeve u listovima. U tom slučaju magnezijum može da pomogne. Ali znaci upozorenja se javljaju i ranije: ako osećate golicanje na rukama i nogama moguće je da je uzrok tome nedostatak magnezijuma.
Pokazatelji jakog nedostatka mogu biti nervoza, zaboravnost i vrtoglavica. U ekstremnom slučaju može doći do preuranjenog porođaja (oko 30. nedelje) jer se mišići materice grče. Pomoć je dovoljna količina magnezijuma u palnu ishrane. U slučaju pojave problema uvek se konsultujte sa svojim lekarom!