Koliko čega?

Kako da znam da moje dete dovoljno jede i da dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne?

Apetit i izbor namirnica se često veoma razlikuju od deteta do deteta i iz dana u dan. Obično deca dobiju sve što im je potrebno tokom određenog vremenskog perioda. Najbolja potvrda adekvatne snabdevenosti je jednostavna: ako je Vaše dete normalne veličine i težine i zdravo je, onda dobija dovoljno. Ako niste sigurni, razgovarajte sa Vašim pedijatrom – on Vam može pomoći ukoliko je potrebno.

Koliko obroka je mom detetu sada potrebno?

Iz iskustva, 5 obroka je taman za malu decu: 3 glavna obroka – doručak, ručak i večera – plus jedna užina ujutru i jedna popodne.

Koliko slatkiša je dozvoljeno mom detetu?

Slatkiši mogu biti deo ishrane za malu decu u umerenoj količini: to znači mala količina jednom ili dvaput dnevno, na primer, slatki namaz na hlebu. Važno je da deca nauče kako da se nose sa temom slatkiša. Roditelji ipak moraju osigurati da deca ne jedu previše slatkiša, jer:

  • prečesto konzumiranje slatkiša oštećuje zube
  • slatkiši obično sadrže mnogo kalorija i veoma malo hranljivih materija poput vitamina i minerala

Konzumiranje previše slatkiša povećava rizik od toga da dete postane gojazno i ne dobija dovoljno ključnih hranljivih materija.

Naš savet: Umesto grickanja slatkiša, bolje je ponuditi ih tokom obroka, npr. u vidu slatkog namaza na hlebu ili nekog sladoleda kao užine između obroka. Grickanje osigurava nepotrebne kalorije i smanjuje apetit za redovne obroke.

Da li imate dodatnih pitanja?

Formular kojim možete zatražiti sve dodatne informacije vam je na raspolaganju ovde