Povećanje težine

Mnogi postavljaju pitanje koliko povećanje kilaže u toku trudnoće je  „normalno“. Opšte prihvaćeni stavovi o ovoj temi nedostaju jer je svaka trudnoća veoma individualna.

Žena koja je bila prilično mršava pre trudnoće može da poveća više svoju telesnu masu. Ako je BMI (Body Mass Index) ispod 18,5 pre trudnoće preporučuje se povećanje telesne mase između 12,5-18kg tokom trudnoće. Kod normalne telesne mase (BMI 18,5-24,9) prirast težine treba da se kreće u rasponu od 11,5-16kg. Kod žena koje su imale BMI između 25-29,9 treba biti oprezan da se telesna masa ne poveća previše (oko7-11,5kg).

Ali, ne preterujte

Nije dobro da se previše vezujete za vagu. Prilikom svakog kontrolnog pregleda ginekolog kontroliše Vašu težinu i može da proceni da li se nalazi u željenom opsegu. U normalnom slučaju potreba za kalorijama se povećava tek od 4. meseca trudnoće za oko 250 kcal. Ali potreba za važnim vitaminima i mineralima je povećana od samog početka. Zbog toga treba voditi računa o uravnoteženoj ishrani tokom cele trudnoće, kao i u periodu dojenja. Više informacija o dodatnim potrebama za hranjivim materijama tokom trudnoće. Mnoge žene u prva tri meseca pate od mučnine i povraćanja, tako da skoro i ne dolazi do povećanja težine. Neke žene u tom periodu čak i izgube nekoliko kilograma.
U periodu druge i treće trećine trudnoće dolazi do nedeljnog povećanja težine (u zavisnosti od polazne težine) od 300 do 500 grama. Malo pre porođaja potrebe za energijom mogu ponovo da se smanje jer je kretanje smanjeno. Ali i u ovom slučaju važi da za svaku trudnoću potrebna količina energije može da bude različita.

Dijeta tokom trudnoće je apsolutni tabu!

Velika telesna težina pre trudnoće ne znači da sada treba da smršate. Time biste mogli negativno da utičete na snabdevanje bebe hranjivim materijama. Osim toga, za vreme dijete - kao i u slučaju pušenja - velika količina štetnih materija dospeva u krvotok, a time i do Vašeg nerođenog deteta.

* BMI = Body Mass Index: odnos telesne težine i visine
Način obračunavanja: telesna težina (u kg) podeljenja visinom na kvadrat (m2). Primer: 60 kg : (1,60 m)2 = 23,4 kg / m2. BMI za žene koje imaju normalnu težinu iznosi 18,5 - 24,9 kg / m²