Rano detinjstvo – novo doba počinje

Srećan prvi rođendan Vašem mališi! Sada Vaše dete nije više beba, već malo dete, koje sve aktivnije otkriva svet. Za to je Vašem malom detetu neophodna zdrava ishrana koja mu obezbeđuje dovoljno energije i mnogo hranljivih materija.

Mala deca imaju posebne nutritivne potrebe. Neophodna im je veća količina hranljivih materija, ali i dalje ne mogu da tolerišu sve što odrasli i starija deca jedu.

Osigurajte zdravu ishranu sada, npr. sa mnogo voća i povrća, jer je ovo trenutak kada deca razvijaju prehrambene navike koje mogu zadržati čitavog života.

U ovom uzrastu mala deca posebno razvijaju prirodnu želju da što više moguće urade sami. To uključuje i želju da jedu kao odrasli. Izraz "Mogu to sam" postaje deo svakodnevnog dečjeg rečnika čim progovore. Podstaknite radost koju pruža samostalnost i dozvolite Vašem detetu da isproba i nauči što je više moguće o hrani.

Mnogi roditelji su pomalo zbunjeni u vezi sa pravilnom ishranom u ovom uzbudljivom periodu. Nisu sigurni da li su proizvodi za bebe i dalje prikladni ili šta već sme da se jede tokom porodičnih večera. Voleli bismo da Vas uz pomoć našeg vodiča pratimo i podržavamo tokom sadržajnog ranog detinjstva Vašeg deteta.

Prilagodite obroke koje nudite u skladu sa razvojem Vašeg deteta. Neka deca već mogu dobro da žvaću i vole da jedu istu hranu kao ostatak porodice, dok drugoj i dalje može biti potrebna kaša. Ipak, kada je u pitanju izbor hrane, postoji samo nekoliko ograničenja.

Molimo Vas da na naše preporuke gledate kao na smernice, a ne kao na "moranje". Ishrana ne može uvek da prati plan, jer Vaše dete neće uvek jesti ono što mu se nudi, ili nećete biti kod kuće, ili nećete imati sve što Vam je potrebno da biste se držali plana. To je sasvim u redu. Jedino je važno da nudite obroke koji su u skladu sa planom kada god je to moguće i da nudite balansiranu ishranu tokom cele nedelje.