Uzimanje vitamina D 7 dana u nedelji

Deca ne uzimaju dovoljno vitamina D najmanje tokom 7 meseci u godini...

Vaše dete istražuje svet oko sebe i postaje sve više aktivno. Vitamin D je posebno važan za zdrav razvoj deteta koje raste, jer igra važnu ulogu u njihovom metabolizmu kostiju i podstiče zdravo formiranje kostiju.

Međutim, nedavne studije su pokazale da deca i tinejdžeri iz našeg regiona ne dobijaju dovoljno vitamina D.*

Kada bi samo 7 sunčevih zraka godišnje bilo dovoljno...

Vitamin D je jedini vitamin koji naše telo može da stvori u koži. Za proizvodnju vitamina D, našoj koži je potrebno dovoljno izlaganje sunčevoj svetlosti, što nije uvek moguće, posebno tokom zimskih meseci. Iz tog razloga odojčad i/ili deca koja se hrane na flašicu profilaktički primaju dodatni vitamin D u obliku pilula. Vitamin D ostaje važan faktor zdravog razvoja tokom svih faza razvoja dece.

Nije dovoljno ni 7 jaja na dan ...

Nažalost, postoji malo prehrambenih proizvoda koji sadrže dovoljne količine vitamina D, tako da je teško obezbediti da mala deca dobiju dovoljne količine za svoje svakodnevne potrebe samo putem ishrane. Zbog toga, HiPP 3 JUNIOR COMBIOTIK® mleko je specijalno pojačano da bude najbolji mogući izvor vitamina D.

Teoretski potreban unos hrane:

(bez izlaganja sunčevoj svetlosti)

Šta pomaže razvoju jakih kostiju?

Hrana i pića koji sadrže vitamin D i kalcijum: npr. spanać ili prokelj za kalcijum ili masna riba za vitamin D.

Vežbe i razvoj mišića: npr. putem dečije gimnastike. Pored pravilne ishrane, vežbe i jačanje mišića su takođe važni za jake kosti.

Igranje napolju: npr. igre koje se igraju napolju, poput „šuge“, školice ili igre sa loptom. Igranje napolju na suncu i svežem vazduhu nije samo zabavno za mališane; time se podstiče i razvoj zdravih kostiju. Kad god se vaše dete igra napolju, vodite računa da zaštitite njegovu kožu od sunca.

*Izvor: VELS studija, KiGGS studija, GRETA studija