Kada i kako se vrši odlučenje (odvajanje od dojke)?

Trenutak za odlučenje određujete Vi i Vaša beba. Ne postoji jasno definisani trenutak za odlučenje. Neka deca žele da budu dojena duže nego što je majka to nameravala da radi. Ali i lične potrebe treba ovde da budu odlučujuće.

Takozvana "dohrana" je potrebna Vašoj bebi za rast, uz mleko, najranije posle četvrtog meseca i najkasnije početkom sedmog meseca. Postepeno se obrok dojenjem zamenjuje kašom. Takav postupak je najprirodniji način odlučenja.

Pored toga možete preostale mlečne obroke i dalje da dajete dojenjem - pod uslovom da ste Vaša beba i Vi time zadovoljni. Ako ste prinuđeni na odlučenje ili želite da obavite odlučenje, zamenjujte polako (nedeljno) po jedan obrok dojenjem mlečnom hranom za odojčad.

Ako Vaša beba odbija "tuđe" mleko ili cuclu, probajte prvo sa ispumpanim majčinim mlekom ili koristite cuclu sa majčinim mlekom.

Kada se Vaše dete naviklo na flašu dajte mu mlečnu hranu za odojčad. Vaša proizvodnja mleka se smanjuje ako beba manje sisa i kada Vi smanjite unos tečnosti. 

Važna napomena:

Dojenje je za Vašu bebu najbolji i najpovoljniji oblik ishrane, a ujedno je i dobra zaštita od bolesti. Često hranjenje je najbolji način da se stimuliše tok mleka. Tokom dojenja posebno vodite računa o tome da se hranite izbalansirano i da unosite dovoljnu količinu hrane. Odluku da se ne doji je teško naknadno promeniti. Dohranjivanje odojčadi može da utiče na uspešnost dojenja. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u periodu od 6 meseci. Posavetujte se sa Vašom bolnicom ili pedijatrom.