Da li je bebama meso zaista već potrebno?

Sa jedne strane: Meso je materija koja služi da Vaša beba bude u formi i samo se teško može zameniti.

Sa druge strane: Neki roditelji su nesigurni u pogledu kvaliteta mesa, a nakon serije skandala. Međutim, postoji samo jedan put iz te dileme.

Stručnjaci za ishranu saglasno preporučuju: Bebama treba meso otprilike od šestog meseca života. Zato što su tada zalihe gvožđa potrošene, a koji je beba napravila još u utrobi majke - sada mora da stigne sledeća porcija spolja.

Zašto baš gvožđe iz mesa?

Gvožđe se takođe nalazi i u povrću i u žitaricama! I ovde je objašnjenje stručnjaka za ishranu beba jasno: Meso daje gvožđe koje malo dečije telo naročito lako može da iskoristi.

Vi ćete sebi možda postaviti odmah sledeće pitanje. Zašto je gvožđe toliko važno za dobar rast? Zar se toga ne možemo odreći? Za bebu bi nedostatak ovog elementa u tragovima imao posledice po njeno zdravlje. Gvožđe je sastavni deo crvenih krvnih zrnaca, a ona se staraju o transportu kiseonika.

Važno: Svakoj ćeliji taj „vazduh“ treba izuzetno hitno kada organizam treba da raste. Nedostatak gvožđa dovodi do bledila i slabosti, isto tako bi nedostajao pogon za zdrav razvoj. Moždanim ćelijama je potrebno najviše kiseonika. I u glavici bebe bi se manje odigravalo kada bi gvožđe nedostajalo.