Kada će moja beba prespavati celu noć?

Kada će dete spavati tokom cele noći se individualno veoma razlikuje. Roditelji najbolje mogu da podstiču zdravo ponašanje prilikom spavanja tako što će uvažiti potrebe deteta.

Otprilike od 6. meseca deci noću hrana više nije potrebna, jer se u tom uzrastu ritam gladi i jela kod zdravog deteta uskladi preko dana. Međutim, kratko buđenje je sasvim normalno. Idealno je što će bebe posle toga sâme brzo zaspati.

Buđenje može da ima različite razloge

Imajte u vidu da buđenje ili plakanje noću može da ima mnogo razloga. Pored gladi, žeđi i punih pelena uvek postoje faze - kod izrastanja zuba, u fazama rsta, kod infekcija ili posle turbulentnih dana, itd. - u kojima dete pokazuje drugačije ponašanje u snu: budi se, brblja ili opet želi dojku ili flašicu. Neke bebe plaču i vrište kada im je potrebna pažnja ili kada samo žele da se oslobode određene napetosti. Za spavanje bebe tokom cele noći - nažalost - ne postoji garancija.  A događa se da se dete, koje je do određenog trenutka spavalo tokom cele noći, noću opet budi. Uglavnom je to samo kratka faza koja će proći.

Važan je stalni dnevni ritam

Važan je konstantan tok dana sa redovnim obrocima, vremenima spavanja i drugim aktivnostima, kao npr. šetnjama. Rituali kod uspavljivanja, koji se redovno ponavlja, kao što su kupanje, jelo, priča za laku noć ili uspavanka, i mirna okolina utiču umirujuće.

Zahteva se strpljenje

Ne gubite strpljenje ako Vaše dete ne može odmah da pronađe redovan san. Ne postoje čudotvorni lekovi! Snom Vašeg deteta ne možete da upravljate. Međutim, Vi Vašoj bebi možete da pomognete da pronađe stalan ritam i da tako razvije zdrav odnos prema spavanju. Ne budite očajni ako druge bebe navodno već spavaju celu noć. Ovaj pojam je relativan, jer se kod odojčadi može govoriti o spravanju tokom cele noći ako ona spavaju od ponoći do 5 ili 6 sati ujutru. Roditelji sa malom decom po pravilu moraju očekivati da će njihove noći u prve 3-4 godine biti često prekidane.