Jod za štitastu žlezdu

Zašto je Jod tako važan?

Jod je veoma važan za kompletan metabolizam tela a naročito za hormone štitaste žlezde. Oni regulišu upravljanje energijom u telu, i na taj način telesni i mentalni razvoj. I upravo tim hormonima je jod potreban kao "gorivo". U slučaju nedostatka joda štitasta žlezda se uvećava - tzv. struma postaje čak optički vidljiva.
Prema podacima WHO (World Health Organisation - Svetske zdravstvene organizacije) Nemačka i danas spada u jedno od globalnih područja sa manjkom joda. Ovo još uvek nije dovoljno poznato, kao i činjenica da je jod za metabolizam od ogromnog značaja.
Pošto se već od 12. nedelje trudnoće stvaraju hormoni štitne žlezde izuzetno je važno da trudnice vode računa o dovoljnom unosu joda i da ne zadovoljavaju optimalno samo svoje potrebe već da vode računa o tome da zbog trudnoće imaju dodatno uvećanu potrebu za jodom.

Dobri izvori Joda

Načelno je sve što je poreklom iz mora bogato jodom. Porcija od 200 g bakalara ili 100 g oslića sadrži dnevno potrebnu dozu od 230 µg. Još jedan izvor joda je jodirana so. Tokom trudnoće i tokom dojenja potrebno je voditi računa o dovoljnom unosu joda kako bi se osiguralo zdravlje Vašeg deteta. Optimalno snabdevanje jodom se može obezbediti samo ciljanim uzimanjem suplemenata ishrane.

Šta se dešava u slučaju manjka joda

Manjak jod tokom trudnoće može da dovede do lošeg telesnog i mentalnog razvoja deteta. Ali ne samo to: manjak joda može da dovede do toga da dete kasnije ima problema sa sluhom i govorom.