Kiseonik zahvaljujući gvožđu

Zašto je gvožđe toliko važno?

Gvožđe ulazi u sastav hemoglobina koji transportuje kiseonik iz pluća u krv i do svih organa, naročito do mozga Tokom trudnoće majka detetu daje rezervu gvožđa za prva četiri meseca života kada je rast deteta intezivan a potrošnja gvoždja velika.. Tek nakon ovog perioda dolazi do ravnoteže u unosu i potrošnji gvoždja.

Potrebe za gvožđem se tokom trudnoće udvostručuju, posebno su značajne pred kraj trudnoće, kada dete jako raste. Pravilna doza gvožđa je dakle optimalna pomoć u početku života.
Zdravstveni karton majke sadrži informacije o koncentraciji gvožđa u krvi. Važna je vrednost hemoglobina. Ako je ta vrednost veća od 120 g/l unos gvoždja ishranom je adekvatan. Kritičnom se smatra vrednost ispod 110 g/l.

Dobri izvori gvožđa


Gvožđe nije uvek isto. Nalazi se i u namirnicama biljnog, i u namirnicama životinjskog porekla, ali telo se bolje snalazi sa gvožđem životinjskog porekla, tj. gvožđe biljnog porekla ne može jednako dobro da se iskoristi. Zbog toga vegetarijanci često nemaju optimalni unos gvožđa. Ali postoje sredstva i metode za poboljšanje unosa gvožđa: npr. vitamin C pomaže telu da bolje iskoristi gvožđe. Dakle ima smisla kombinovati žitarice koje su bogate gvožđem i izvore bogate vitaminom C, kao što su voće i povrće. Zato je limunov sok u salati bitan, kao i voće u musliju.
Ali postoje i neprijatelji gvožđa: npr. tanini koji blokiraju resorpciju gvožđa. Oni se nalaze u crnom čaju, kafi i crnom vinu.
Mahunarke, zobene pahuljice i meso su bogati gvožđem. Puno dobrog gvožđa se nalazi i u kajsijama.
Spanać je malo izgubio na značaju. Ranije se pretpostavljalo da je spanać naročito bogat gvožđem. Danas znamo da je spanać dobar snabdevač gvožđem, samo ne u onoj meri u kojoj se inicijalno pretpostavljalo. U sto grama se nalazi oko 3-4 mg gvožđa.

Šta se dešava u slučaju manjka gvožđa?

Nedostatak gvožđa dovodi do raznih posledica. Simptomi se kreću od umora i glavobolja preko poremećaja spavanja sve do mučnine. U ekstremnom slučaju se javlja anemija, dakle malokrvnost.