Moje dete je tako izbirljivo

Moje dete je tako izbirljivo i odbija toliko jela – šta mogu da učinim?


Često se dešava da mala deca odjednom postanu izbirljiva kada je hrana u pitanju. Iznenada odbijaju nove namirnice, ali i namirnice koje su ranije volela da jedu. Ovo delimično može imati veze sa time da otkrivaju svoju volju i žele da imaju vlast nad sopstvenom ishranom. Odbijanje novih stvari može biti povezano sa strahom tipičnim za malu decu, poznatim kao "neofobija".

Sumnja se da razlog za to ima biološku pozadinu, jer svaka nova namirnica nosi rizik da je otrovna. Dečji oprez je njihova zaštita, u uzrastu kada uče da hodaju i mogu da pobegnu od roditelja. Važno je da roditelji znaju da je to obično privremena "Ovo mi se ne dopada" faza, koju ponovljeno iskustvo sa namirnicom može da promeni. Odbijanje različitih namirnica je samim tim normalno kod male dece i najbolje je ne kritikovati ga. Deci je često potrebno nekoliko pokušaja pre nego što im se određena namirnica dopadne.

Saveti:
Ponudite Vašem detetu širok asortiman namirnica u opuštenoj atmosferi – uključujući i one koje je prethodno odbilo. Loše raspoloženje kvari apetit – što više roditelji zvocaju zbog probirljivosti, to manje deca žele da jedu. Zdrav izbor namirnica na stolu daje detetu mogućnost da dobrovoljno proba različite stvari i nauči da ih voli. Budite dobar uzor i jedite raznolike i zdrave obroke.

Nekada mešanje odbijene namirnice sa namirnicom koja je omiljena može pomoći detetu da se polako navikne na ukus (na primer, pomešajte novu vrstu povrća sa omiljenim povrćem poput šargarepe). Čak i ako je potrebno nekoliko meseci i Vaše strpljenje slabi – pre ili kasnije Vaše dete će jesti mnogo različitih namirnica, zato se opustite i nastavite da pokušavate.

Da li imate dodatnih pitanja?

Formular kojim možete zatražiti sve dodatne informacije vam je na raspolaganju ovde