Bebin govor tela

Bebe možda nisu u stanju da govore, ali im jako dobro ide izražavanje želja i potreba kroz govor tela. Šta onda znači kada se bebe mršte ili bacakaju nožicama?

 

Usta

Beba koja se smeje ili smeši - ovaj signal je skoro nemoguće pogrešno protumačiti. Kada se bebe smeju, one su srećne i zadovoljne. Bebama ne treba neki naročit razlog da se osećaju srećnim. Osmehom i smehom, vaša beba vam saopštava: „Sjajno se osećam!“

Kada bebe mljackaju ustima ili sisaju prste, to često znači da su gladne. Međutim, ukoliko su nedavno dobile hranu i ne pokazuju nikakve druge znake gladi, možda jednostavno pokušavaju da se smire sisanjem, što je instinktivni refleks za mnoge bebe.

Oči

Kada vas vaša beba gleda širom otvorenih očiju, onako krupnim i okruglim okicama, to ukazuje na nekoliko stvari i roditelji brzo nauče da li njihova beba širom otvorenih očiju  pokazuje povećanu pažnju, da li je srećna, uplašena ili zapanjena. Kada bebine oči izgledaju male, sa poluzatvorenim kapcima, možda joj je dosadno ili je umorna. Podignute obrve signaliziraju da je beba iznenađena. Bore oko očiju i na čelu mogu biti znak da se ne oseća dobro.

Kada bebe imaju staklasti pogled, u toku je proces isključivanja i opuštanja i verovatno žele mir i tišinu.

Ruke i noge

Bebe koje mlataraju ručicama i bacakaju nožicama to rade iz više razloga. Da bi se svi ti pokreti pravilno protumačili, važno je da posmatrate čime se još vaša beba bavi. Ponekad, bebe bacakaju nožicama kako bi skrenule pažnju na sebe i da bi se igrale. Ukoliko se bebe komešaju tokom bacakanja i deluju neobično uznemireno, to može biti znak da im nešto smeta, na primer vetar ili grčevi. Bebe koje se smeju i ciče tokom bacakanja prosto izražavaju čistu radost života!

Bebin govor tela je jedinstven i ne može se uvek jasno protumačiti. Međutim, kako roditelji bolje upoznaju svoju bebu, naučiće kako pravilno da čitaju bebine signale i razumeju šta pokušava da im saopšti.