Bebi cucle

Mnoge bebe počeće da sisaju palac još dok su u materici i nastaviće da imaju jaku želju za sisanjem i nakon rođenja. Bebe sisaju kada su gladne, ali i kada su umorne ili uznemirene. Sisanje ih opušta i smiruje. Postoje razni „predmeti“ koji će zadovoljiti bebinu potrebu za sisanjem: pored majčine dojke, cucle spadaju u predmete za sisanje koji se najčešće koriste, ali i bebin palac, igračka ili ivica ćebenceta. Retko se dešava da bebe ne ispoljavaju nikakvu potrebu za sisanjem, te tako cucla (duda ili varalica) ostaje veran prijatelj mnogim bebama tokom njihovih ranih godina.

Cucla - da ili ne?

Prednosti i mane korišćenja cucle i dalje predstavljaju veliku debatu i predmet su mnogih studija. Korišćenje cucle definitivno ima i prednosti i mane - pomaže bebama da se uspavaju i smiruje ih, a smirujuće dejstvo pokreta sisanja bebama olakšava da se smire za njihovu popodnevnu dremku ili veliki san uveče. Pošto će većina beba naći način da se same posluže po pitanju sisanja, na primer fokusirajući se na palac ili ugao njihovog udobnog ćebenceta, ima smisla da im pre svega toga ponudite cuclu.

Sa druge strane, cucla takođe ima reputaciju ometanja razvoja vilice bebe. Međutim, u današnje vreme, mnoge cucle su dizajnirane u saradnji sa stomatolozima i ortodontima kako bi se obezbedilo da su anatomski oblikovane i da ne ometaju zdrav razvoj vilice, čineći ih bezbednim za upotrebu kao predmete za smirenje tokom bebinih ranih godina.

Koju cuclu odabrati?

Cucle su napravljene od sintetičkog silikona ili prirodnog lateksa (prirodna guma). Dok je prirodni lateks nešto mekši, može da izazove alergije kod nekih beba. Cucle od lateksa takođe imaju kraći životni vek od silikonskih cucli, jer vremenom postaju porozne. Silikonske cucle su napravljene od veoma gustog materijala, pa su stoga nešto manje elastične. Zubići mogu lako da oštete ove cucle, pa stoga treba redovno pregledati da li na njima ima pukotina. Ukoliko su pukotine vidljive, treba zameniti cuclu. Na kraju krajeva, materijal koji vaša beba preferira biće stvar ličnog ukusa. Dajte joj da pokuša nekoliko da biste videli koji im se najviše sviđa!

Odvikavanje dece od cucle

Preporučuje se da se deca odviknu od cucle između drugog i trećeg rođendana, jer sisanje može da bude štetno za nepce od određenog uzrasta. Takođe potražite savet svog lekara ili stomatologa. Iako odvikavanje dece od cucle može da bude stresno, to ne mora da bude slučaj. U daljem tekstu pogledajte pregled metoda koje mogu da pomognu vama i vašem detetu tokom ovog izazovnog perioda - polako, ali sigurno, smanjite vreme koje vaše dete provodi sa cuclom i ograničite njenu upotrebu na određena doba dana (na primer, prilikom spavanja).

  • Dajte cuclu kao poklon drugoj bebi i objasnite svom detetu da je ona bebi potrebnija više nego njemu, jer je ono sad veliki/a dečak/devojčica. 
  • Organizujte posetu dobre vile! Zajedno sa svojim detetom, ostavite cuclu ispred ulaznih vrata ili na prozoru. Dobra vila će odneti cuclu tokom noći, ostavivši mali poklon na njenom mestu.