Saveti u vezi spavanja Vaše bebe

Okrepljujući san pred kraj trudnoće nije uvek lak, ali tokom prve godine sa Vašom bebom dolazi tek do prâve čežnje za snom. To je normalno! Bebama u prvim mesecima života i noću treba hrana i one se u skladu sa tim i javljaju.

Pritom ne biste smeli da zaboravite svoje lične potrebe! Vama je Vaša snaga potrebna za terete svakodnevice kako biste sa Vašim detetom doživeli aktivan i raznovrstan dan.

Akcija tokom dana donosi mir noću

Bebe preko dana hoće ih neko zabavlja. One hoće da jedu, da gledaju i da hvataju, da slušaju, idu u šetnju i da se igraju. Ako Vaše dete nije raspoloženo za neku zanimaciju, ako okreće glavu i trlja oči, onda mu pružite vreme da se odmori. Ne mora to uvek da bude san, često su dovoljne kratke pauze za odmor u kojima se mazi i kada sanja.

Mnogim bebama je posle 6 meseci dovoljna 2 spavanja preko dana od po oko 90 minuta pre podne i posle podne. Deci preko 1 godine je često dovoljno jedno spavanje u podne ok otprilike 1 sata.

Ne pretvarajte noć u dan

Ako se Vaše dete javi noću, budite mirni. Vodite računa da postoji prigušeno svetlo i izbegavajte glasne šumove. Nemojte Vašu bebu odmah da uzmete iz kreveta, ali joj pričajte umirujuće ili joj tiho otpevajte neku poznatu pesmu.

Posle otprilike šest meseci mnoge bebe mogu da izdrže bez redovnog noćnog obroka. Posmatrajte da li je Vaše dete kada se noću javi zaista gladno ili možda dojku ili flašicu koristi samo kao pomoć za uspavljivanje. Ako je gladno trebalo bi da proverite da li je Vaše dete uveče dobilo obrok koji ga je dovoljno zasitio. U suprotnom možete da pokušate da večeru vremenski malo pomerite na kasnije.

Rutina i rituali

Kako bi se pronašao odgovarajući ritam za spavanje, prvo se mora razviti zdrav dnevni ritam. U to se ubraja određeni red u obrocima koji je primeren starosti Vaše bebe. Vi možete već u prvim mesecima da utvrdite vreme za redovan večernji obrok. Na taj način možete Vašoj bebi da pomognete da razvije dnevni i noćni ritam. Rituali prilikom uspavljivanja će Vašem detetu olakšati da se pripremi za spavanje. Fiksna vremena i uvek isti večernji programi su najbolja pomoć za uspavljivanje. Velika dešavanja, skakanja i slične aktivnosti najbolje da pomerite na rano popodne. Veče možete da nagovestite slikovnicama, igrama sa prstima ili maženjem na kauču. Posle toga se ide u kupatilo, pranje zuba i u krevet. Provedite nekoliko minuta uz krevetac, pevajte pesme ili ispričajte priču za laku noć i ne zaboravite poljubac za laku noć.

Vašoj bebi dajte stalno mesto za spavanje. Pedijatri preporučuju da beba od rođenja ima svoj krevetac u blizini bračnog kreveta. Ako se beba noću probudi, ona će utvrditi su joj je njen krevetac i okolina poznati i tako može bez pomoći roditelja sâma ponovo da zaspi.