Zabrane tokom dojenja - šta je dozvoljeno?

Kada beba dođe na svet mnoge majke koje doje decu su zbunjene - pitaju se šta mogu da jedu i piju, a šta ne? Mogu li da se bave sportom? U našem vodiču, želimo da vam damo neke važne savete za dojenje.

Nega tokom laktacije

Vaša beba se hrani vašim, majčinim mlekom. Stoga je zdrava i uravnotežena ishrana posebno važna tokom laktacije. Dojenje može učiniti da se osećate stalno gladnom, ali to je zbog dodatnih kalorija koje su vam potrebne. Voće, povrće, integralne žitarice, mlečni proizvodi, posna mesa i ribe obezbeđuje esencijalne hranljive materije za vas i vašu bebu.

Mahunarke i luk mogu da izazovu nadimanje, na primer. Prema tome, ne bi trebalo da se odričete neke hrane, već je prvo probajte u manjim količinama kako biste videli da li vaš organizam toleriše neku hranu ili ne. 

Ako ste sladokusac vaše potrebe probajte da zadovoljite putem voća, voćnih salata, sušenog voća (eventualno pomešanog sa jogurtom ili sirom). Čak i HiPP voćni obroci mogu da budu savršena slatka užina. 

Ukoliko je vaš režim ishrane vegetarijanski ili veganski, a dojite bebu, trebalo bi da se posavetujete sa babicom i pedijatrom.

Što više tečnosti dok dojite

Zbog toga što puno tečnosti odlazi kroz majčino mleko, potrebno je da tokom laktacije unosite što više pijete. Najbolje oko dva do tri litatara tečnosti dnevno. Uvek se preporučuje voda, nezaslađeni čajevi kao što je HiPP čaj za dojenje. Ne morate da odustanete od jutarnje kafe - ali ne bi trebalo da pijete više od dve do tri šoljice dnevno. Pratite da li je vaša beba nemirna jer neka deca reaguju čak i na male količine kofeina.

Alkohol, baš kao nikotin, treba potpuno izbegavati tokom laktacije.

Sportske aktivnosti tokom dojenja

Nije tačno da sport utiče na manju proizvodnju mleka. Ipak, najbolje je sačekati šest do osam nedelja nakon rođenja. Nakon tog perioda umereno vežbanje je sasvim bezbedno. Tako možete uživati u sportskim aktivnosti i dok dojite. Međutim, ne bi trebalo da se potpuno iscrpljujete i "mučite" mišiće, jer tada mleko može da promeni ukus. Nije ni loše, niti pokvareno, samo je malo drugačije. Slušajte svoje telo i uradite ono što je dobro za vas.

Lekovi i dojenje

Uvek se konsultujte sa svojim lekarom o uzimanju lekova dok dojite. Neki lekovi se mogu uzimati bez problema, dok neke treba izbegavati tokom dojenja.