Sastojci majčinog mleka:

Svi važni hranjivi sastojci:

U prvim mesecima života majčino mleko je jedini izvor svih najvažnijih hranjivih sastojaka koji su bebama potrebni za zdrav razvoj. Zato je posebno važno da se majke za vreme dojenja hrane zdravo i izbalansirano. Sveže voće, povrće, proizvodi od integralnih žitarica i najmanje jednom nedeljno riba - to je bitno za dobro snabdevanje beba vitaminima, mineralima, mikro-elementima i masnim kiselinama koje su važne za život. 
Samo vitamin D i fluorid treba, kao profilaksu, dodavati uz majčino mleko. 
U slučaju manjka vitamina D dolazi do poremećaja ugradnje kalcijuma u kosti što bi kasnije u životu moglo da dovede do problema. U našem području, na kome zimi ima jako malo sunca, a dermatolozi savetuju izbegavanje intenzivnog zračenja leti, bebe bi trebalo tokom prve godine života svakodnevno da dobijaju vitamin D. 
Takođe je smisleno i dodavanje fluorida kako bi se smanjio rizik od karijesa.

LCP (omega 3 i 6)

LCP (omega 3 i 6) imaju važnu funkciju za razvoj mozga, nervnog sistema i vida.
Kod LCP masnih kiselina (ili LC-PUFA) radi se o višestruko nezasićenim masnim kiselinama dugog lanca. One imaju važnu funkciju za razvoj mozga, nervnog sistema i vida. Najvažnije LCP masne kiseline za zdrav razvoj su arahidonska kiselina (AA) i dokosaheksenska kiselina (DHA). One su sadržane i u majčinom mleku. 
Omega-3 je, naročito u uzrastu odojčeta, važan za razvoj mozga i nervnih ćelija. To je zbog toga što u prve dve godine života mozak naročito puno raste i postaje zreliji, tako da je redovan unos omega-3 masnih kiselina naročito bitan: trebalo bi 0,5% dnevnih energetskih potreba odojčeta podmiriti omega-3 masnim kiselinama.

Prirodne kulture mlečne kiseline

Majčino mleko sadrži različite kulture mlečne kiseline koje pomažu odojčadi da formiraju zdravu crevnu floru. Majka preko majčinog mleka prosleđuje odojčetu zaštitne mlečnokiselinske kulture. Prirodne zaštitne kulture iz majčinog mleka se nastanjuju u crevima i mogu da spreče širenje nepoželjnih ili patogenih klica u crevima. Bebe koje se doje na taj način izgrađuju posebnu zaštitu jer se 70% imunog sistema nalazi u crevima.

Vlakna u majčinom mleku

Vlakna u majčinom mleku (oligosaharidi majčinog mleka) služe kao hrana zaštitnim kulturama mlečne kiseline i na taj način doprinose zdravoj crevnoj flori.

Ostale vredne zaštitne materije u majčinom mleku

Majčinim mlekom beba dobija i druge bitne materije koje doprinose zdravom razvoju. 
Nekoliko primera:

  •  Antitela (imunoglobulini) ili lizozim: deluju direktno protiv bakterija
  •  Antioksidansi i različite materije za prenos: pomažu u odbrani od infekcija
  •  Laktoferin: pomaže telu da apsorbuje gvožđe i deluje protiv bakterija
  •  Za neke sastojke majčinog mleka još se ne zna tačna funkcija
  •  Mnogi drugi sastojci su još uvek potpuno neistraženi