Kalendar trudnoće

Čestitamo, trudni ste!

Već u drugom mesecu trudnoće počinju da se razvijaju oči, uši i srce koje počinje da kuca. Pri kraju osme nedelje Vaša beba je dugačka oko 1cm i teška oko 3 grama.

O ovome razmišlja Vaša beba

“Mogu ti reći: Trenutno mi je brz tempo i imam puno posla.

Svaki dan nešto novo, rastem jako brzo. Na kraju meseca ja ću biti jedna sićušna ali savršena beba, koja ima sve što je potrebno jednom ljudskom biću. Naravno, još uvek moram da poradim na proporcijama.

Imam utisak da to tebi sve deluje sporije. Umorna si danas, zar ne? A ponekad ti bude i muka. Najbolje što možeš da uradiš jeste da se odmaraš gde god i kad god je to moguće. Videćeš, za mesec ili dva bićeš u savršenoj formi i ponovo ćeš imati kontrolu nad svojim raspoloženjem.“

Šta još uvek ne osećate

Vaša beba već pomera svoja stopala. Do sada su formirani i nepce i pluća. Polako počinju da se formiraju zubi, nokti i polni organi. Na kraju 12. nedelje, beba je dugačka oko 7.5cm i teška oko 14g. Na redu je i prvi veći lekarski pregled kada možete pitati svog lekara sve važno što Vas zanima o trudnoći.

Ponekad je pametno unapred odabrati predporođajni kurs i bolnicu u kojoj ćete se poroditi.

 

O ovome razmišlja Vaša beba

„Jupiiii! Kada bi sada mogla da me vidiš, bila bi tako ponosna na mene!

Ja već sada umem da izvedem različite trikove. Šutiram nogama (naravno ti to još uvek ne možeš da osetiš), mrštim se i pravim se da sisam. Ipak moj refleks sisanja mora da bude savršeno razvijen dok ne izađem napolje.

A kako ti stojiš sa kondicijom? Sjajno je ako još uvek radiš vežbe. Ali nemoj da preteraš! Nemoj da zaboraviš da nas je sada dvoje. Ako ti ponestane daha ili srce počne naglo da lupa, znaj da se isto se dešava i sa mnom. Ako nisi sigurna u to koje vežbe smeš da radiš i koliko dugo smeš da vežbaš, bolje je da pitaš svog lekara. Ali, uprkos svemu, što bolje pripremiš svoje telo, trudnoća će ti lakše pasti."

Prvi refleksi

Vaša beba već ume da sisa palac i da se hvata za pupčanu vrpcu. Ume da razlikuje slatke i gorke sastojke u plodovoj vodi. Ako stomak obasjate svetlom, beba čak ume rukama da pokrije oči. Beba je dugačka oko 15cm i skoro sasvim kompletno razvijena. Možda već možete da osetite njene pokrete.

U ovom periodu će Vaš ginekolog možda već moći da utvrdi kojeg je pola Vaša beba.

O ovome razmišlja Vaša beba

„Vidiš kako sam sve osetljivija.

Kada si stala ispred lampe i pokazala tati kako se polako zaokrugljuješ, osećala sam se kao da me neko ispituje. Pod punim svetlom koje bije direktno u moje oči! Brzo sam se okrenula. Vi, odrasli, se ponekad baš čudno ponašate...

S druge strane, baš mi prija ono što si nedavno počela da radiš. Kako me samo nežno masiraš ... Znam da to ne radiš zbog mene, nego da kasnije ne bi imala strije. Ali nije bitno, važno je samo da me maziš.“

Muzika u stomaku

Vaša beba već reaguje na muziku i ume jasno da razlikuje zvuke. Ako bi se prerano rodila imala bi šanse da preživi van majčine utrobe na kraju petog meseca, uprkos tome što je u dvadesetoj nedelji dugačka samo 20cm i teška oko 240g.

Neke žene osete blaže kontrakcije u ovom periodu. Ovo ne bi trebalo da Vas uznemiri: ovo nisu pravi porođajni bolovi; Vaše telo se jednostavno samo na vreme priprema za porođaj.

O ovome razmišlja Vaša beba

„Štuc, štuc!

Kažem ti, od ovog štucanja se stomak stvarno trese. Al i to nije tako strašno mama i sigurno će se desiti ponovo.

Osim toga, trenutno baš uživam u tvom stomaku. Naročito zbog toga što mi je sluh svakim danom sve bolji. Ponekad čak mogu da prepoznam tvoj glas, kada vas ima više i svi pričate istovremeno. Ooo, to je tako lepo! Tvoj glas je najlepši!“

Ubrzano dobijanje na težini

U ovom periodu se duplira težina Vaše bebe. Oči joj se otvaraju i zatvaraju i ona počinje da diše. Beba oseća stres i nemir više nego ranije. Takođe beba zauzima pravilan položaj. Ruke se nalaze na grudima, a noge su uvučene.

Naš savet: Trebalo bi da tokom trudnoće češće posećujete zubara. Preporučuje se da to bude najmanje dva puta.

O ovome razmišlja Vaša beba

„Ali, mama, molim te!

Bilo bi dobro kada bi pokazala svom šefu da i dalje u potpunosti može da računa na tebe. Ali šta je onda sa mnom? Zatim je tu i nepotreban stres sa tvojim kolegama ... I meni je to naporno kao i tebi. Nemoj ubuduće da nas toliko stresiraš, zato što ja upijam sva tvoja osećanja. Ili da li si primetila kako sam ljutito lupala po tvom zidu stomaka ne bi li se ti konačno smirila?

I meni je veoma teško ovog meseca. Moram toliko da rastem, a to mogu jedino kada sam odmorna. Ako te nešto uznemiri, samo se opusti i misli na ono što je zaista važno, a to smo nas dvoje. Uskoro ćemo se oboje osećati mnogo bolje.“

Beba je već teška jedan kilogram

U 25. nedelji beba je teška oko 1000g i dugačka oko 32cm. Ritmično se pomera uz muziku i reaguje kada mazite i masirate stomak. Kada poželi da komunicira sa Vama, snažno će šutirati Vaš stomak. Uskoro ćete početi da razumete signale koje Vam šalje. Zato je sada vreme da se upišete na neki predporođajni kurs.

O ovome razmišlja Vaša beba

„Koliko se samo trudiš oko moje dečije sobe!

Naravno da volim radosnu atmosferu, ali jedna stvar je za sada sigurna: Kada dođem na svet, ja ću samo želeti da budem s tobom! Što je bliže moguće. Tako da je najbolje da za mene potražiš neku pokretnu kolevku koja će stajati blizu tvog kreveta.

Verovatno si već primetila kako reagujem na sve što se dešava u spoljnjem svetu. Molim te da nastaviš da mi puštaš dobru muziku i da me maziš. Nas ipak razdvaja samo zid tvog stomaka. I to ne još zadugo!“

 

Gotov mali čovek!

Ako biste se sad porodili, Vaše dete bi relativno lako preživelo van majčine utrobe. Koži je već razvijena funkcija za regulisanje toplote. Sklupčana beba je oko 38cm dugačka i teška oko 2 – 2.5kg.

Oko 29. nedelje trudnoće, trudnice često osećaju nedostatak daha. U ovom periodu su neophodne češće pauze za odmor i laganiji tempo.

 

O ovome razmišlja Vaša beba

„Mama, mogu ti reći, da ovde postaje veoma tesno.

Osećam se veoma skučeno u mom nekada udobnom domu. A pritom ni ne pokušavam da se pravilno protegnem. Ne znam zašto ti je ovo toliko smešno: „Vidi, njeno koleno ...“ i „Divno, ovo je sigurno stopalo!“ Sve te ja čujem dok pričaš. Nije baš da ni ja ne umem da se šalim, ali nemam više prostora da prasnem u smeh.

Šta god da odlučiš: iskreno da ti kažem meni nije važno da li ću se roditi u bazenu ili na klasičan način ili kod kuće. Važno je samo da se ti odlično osećaš i da se uspešno porodiš. A onda možeš odmah da me uzmeš u naručje.“

Beba raste i čeka

Do sada su se u potpunosti razvili i bebini prsti i nokti. Beba je spremna da upozna svet. Do kraja meseca će se beba rotirati i biće okrenuta glavom ka karličnoj šupljini. Do porođaja je ostalo još veoma malo vremena. Vreme je da razmislite o sledećem:

  • Koga biste voleli da imate pored sebe tokom porođaja?
  • Da li bolnica ima takozvani „baby friendly“ deo, gde je dozvoljeno da beba i mama budu u istoj sobi?
  • Da li će Vam neko pomoći ukoliko budete imali poteškoća prilikom dojenja?


Porodiljsko bolovanje počinje 28 dana pre očekivanog termina porođaja.

O ovome razmišlja Vaša beba

„Da li zaista želiš da me nosiš u nosiljci kada se konačno rodim? O mamice, pa to je sjajno!

Tako ću moći da vidim svet oko sebe, a i dalje ću biti blizu tebe baš kao i sada. Ne dopusti da te ubede u suprotno. Mnogo je bolje kada ne moram uvek da te dozivam plakanjem. Da, mama, tako ćemo da uradimo: U početku ćemo biti zajedno što je više moguće.

Kao što vidiš, ja sam u mislima više napolju nego unutra. Već sam željna putovanja. To je primetio i sam doktor. Već se radujem što ću vas oboje videti.“

 

Zauzmimo početnu poziciju!

Vaša beba je okrenuta glavom ka porođajnom kanalu. Sve je manje aktivna i teško se pomera zbog nedostatka prostora. Dugačka je skoro 52cm i teška oko 3.5kg. Dve nedelje pre porođaja beba prestaje da raste.

O ovome razmišlja Vaša beba

„Iz nekog razloga sam osetila neodoljivu potrebu da se okrenem.

Samo tako, bez ikakvog razloga. I evo me naglavačke i nema nazad. „ Dobro je ako ovako ostane“ čujem doktora kako govori. Da li je to normalno za vas napolju? Da li i vi mašete nogicama po vazduhu po ceo dan? Baš će biti zabavno kad krenemo u šetnju!

Ali, ja sam potpuno spremna i brojim dane do putovanja. Naravno da imamo još puno posla. Ali, ne brini, neće dugo trajati, ne duže od jednog dana. To je ono o čemu je pričao tata, zar ne? Samo misli na to kako smo svakom kontrakcijom sve bliži trenutku kada ćeš me prvi put uzeti u naručje. Videćeš, sve će biti kako treba. I tvoja babica i lekari u bolnici su takođe s tobom ... Budi hrabra! Čeka nas predivna avantura!“