Kada se bebe smeju...

… kada se bebe smeše roditeljima se srce topi – a besane noći i naporna svakodnevna rutina se iznenada čini isplativom. Bebin prvi osmeh je željno očekivani i zaista poseban trenutak. Iako bebini prvi pokušaji osmeha mogu biti nenamerni, trenuci kada mislimo da vidimo osmeh na bebinom licu su blagoslov.

Refleksni osmeh

Osmeh koji vidimo tokom prvih nedelja života novorođenčeta je refleksni osmeh, izazvan instinktivnim zatezanjem mišića, usled čega se čini kao da beba pravi mali osmeh. To se najčešće dešava kada novorođenče spava. Ako imate sreće, moći ćete da uočite ovaj izraz na jednom od snimaka ultrazvuka, čak i pre rođenja. 

 

Prijateljski osmeh

Ne postoje utvrđena pravila kada će beba početi namerno da se smeje. Mnoge bebe će početi da prave „pravi“ osmeh, koji takođe obuhvata oči, sa oko pet nedelja starosti. Od tog trenutka, smejaće se od zadovoljstva kad god ugledaju nekoga ko im izgleda prijateljski.

 

Specifičan osmeh

Bebin specifičan osmeh obično je rezervisan za njene roditelje ili mali broj drugih osoba koje dobro poznaju. Većina beba počne da pravi specifične osmehe kada su stare oko pet meseci. Ti osmesi su naročito izražajni i srećni. Vaša beba sada prepoznaje vaše lice i lica svojih glavnih negovatelja i reaguje na njih na specifičan način.

Nema potrebe da učite bebu kako da se smeje – osmeh je urođena sposobnost koja će se u potpunosti razviti sama za sebe. Takođe nećete moći da primorate bebu na osmeh. Iako će pravljenje smešnih faca, golicanje i smešne igre biti od pomoći, od bebe ćete dobiti osmeh samo ako joj se zaista sviđa to što vidi! Zapravo, ta iskrenost čini dečiji osmeh jednom od neprocenjivih stvari u životu koje se prosto ne mogu kupiti novcem.