Koliko je sna potrebno mojoj bebi?

Svako dete ima svoj potpuno individualni ritam spavanja i jela, takođe i potrebu. Novorođena beba u prvim nedeljama još uvek nema osećaj za dan i noć. Mogućnost da se utiče na ritam je veoma mala.

Roditelji mogu dete da podrže u njegovom razvoju, ali odlučujuće je u početku dete. Poneka odojčad imaju jaku unutrašnju težnju ka redovnosti. Ta deca rano prospavaju celu noć. Druge bebe svoje potrebe za hranom i spavanjem mesecima prijavljuju uvek u drugo vreme dana i noći. Potrebna im je podrška roditelja da bi stekli redovitost, odn. ritam koji je podnošljiv za celu porodicu.

Važan je konstantan miran tok dana sa redovnim obrocima, vremenima spavanja i drugim aktivnostima, kao npr. šetnje ili rituali. Red koji se redovno ponovo javlja kao što su kupanje, jelo, priča za laku noć ili uspavanka utiču umirujuće. Vodite računa o tome da obnovite i Vaše sopstvene rezerve energije tako što ćete se uravnoteženo hraniti, unositi dovoljno tečnosti preko dana i imati više pauza za odmor u toku dana.

U prvim nedeljama života

Čini se da Vaša beba u prvim nedeljama života spava skoro po ceo dan - zaista je to oko 18 sati denvno, često u intervalima od po 4 sata, koji se prekidaju fazom budnog stanja kako bi se unelo tečnosti, promenile pelene i mazilo.

U prvih 4 do 6 meseci

U prvih 4 do 6 meseci Vaša beba uči da razlikuje dan i noć. Zato što dnevni i noćni ritam nije urođen, već se unutrašnji sat tek mora podesiti prema događajima u porodici. Često kratko spavanje vremenom prerasta u dugotrajne periode spavanja. Faze budnog stanje takođe postaje sve duže.

Sa 6 do 12 meseci

Sa 6 do 12 meseci većina dece noću spava oko 11 sati, a preko dana 2 puta po 1-1,5 sat. Dremke preko dana ne bi trebalo da traju duže, jer bi Vaše dete moglo da ima probleme sa noćnim spavanjem.

Neki roditelji nerado bude svoje dete, jer misle da je njihovom organizmu potreban san. Međutim, da se zdrav ritam ne bi ugrozio, bolje je da se deca, koja preko dana izuzetno dugo spavaju, blago probude. Bolje da dete preko dana posle buđenja bude kenjkavo, nego noću kada se naspavalo i kada želi da bude zabavljeno. Koristite faze rasta preko dana tako što ćete se puno i intenzivno baviti Vašom bebom. Najduža budna faza u trajanju od 4 do 5 sati bi trebalo da bude uveče pred spavanje. I to doprinosi dobrom uspavljivanju i spavanju tokom cele noći.

U 2. godini života

U 2. godini života deci treba oko 13,0 sati sna denvno. Ako od toga 11 sati odu na noć, onda ostaje još jedno spavanje u podne. Neka deca sa 10 meseci počinju samo sa još jednim spavanjem u podne, druga sebi daju vremena do 1,5 godine.

U 3. godini života

Što su deca starija, to im treba manje sna. U 3. godini života deca spavaju još samo oko 12 sati. Mnogi će se potpuno odvići od spavanja u podne, a neki će spavati u podne sve do vrtića.

Podaci o pojedinačnim starosnim grupama

Sledeći podaci o pojedinačnim starosnim grupama predstavljaju prosečne vrednosti, individualna potreba za snom varira od deteta do deteta. Odstupanja od 1 do 2 sata plus ili minus ne predstavljaju povod za brigu. A ponekoj deci je još manje sna sasvim dovoljno.

Uzrast Ovoliko sna treba vašem detetu dnevno (=24 Sata)
Novorođenče 16 do 20 sati
3 nedelje 16 do 18 sati
6 nedelja 15 do 16 sati
4 meseca 9 do 12 sati noću i 2 dnevna spavanja (od po 2 - 3 sata)
6 meseca oko 11 sati noću i dva dnevna spavanja (od po 1 - 1,5 sati)