Dovoljno pića

Telu je potrebno puno tečnosti

Vodite računa o tome da dovoljno pijete jer upravo tokom trudnoće telu je potrebna voda, ne samo kao transportno sredstvo, već i za dodatno stvaranje krvi i amnionske tečnosti kao i za snabdevanje nerođenog deteta. Zdrava pića su npr. mineralna voda, voćni sokovi razblaženi mineralnom vodom, sokovi od povrća, voćni i biljni čajevi.
Probajte voćne HiPP sokove koje možete i da razblažite mineralnom vodom u odnosu 1:2.

Šta treba izbegavati?

Trudnice bi trebalo da ograniče unos čistog voćnog nektara, voćnih sokova i limunada, jer u njima ima puno šećera i samim tim puno nepotrebnih kalorija. Pored toga bi, zbog zdravlja Vašeg deteta, trebalo u potpunosti izbegavati alkohol.

Konzumaciju kafe i crnog čaja bi trebalo smanjiti na 2-3 šolje dnevno jer previše kofeina može da ima nepovoljno dejstvo na majku i dete. Bolje je konzumirati kafu bez kofeina ili ukusne biljne čajeve.

Tečnost je potrebna i onome koji nije žedan

Postoji rešenje i za one koji ne mogu puno da popiju.
Pijte pića koja su Vam ukusna, uvek u isto doba dana, npr. pre podne, tokom pauze za ručak i na kraju radnog dana. Pijenje je trening, često jednostavno zaboravimo da pijemo.

Tečnost je potrebna i onome koji nije žedan. Zato uvek držite flašu mineralne vode ili termos sa čajem na dohvat ruke, na pisaćem ili kuhinjskom stolu. I vodite računa o tome da se, naročito tokom dojenja, potrebe za tečnošću dodatno povećavaju.

Potrebe za tečnošćul

Žene koje nisu trudneTrudniceDojilje
Piće1410 ml1470 ml1710 ml
Hrana860 ml890 ml1000 ml
Ukupno2270 ml2360 ml2710 ml
Dodatne potrebe +90 ml+440 ml