Šta činiti u slučaju zatvora?

Skoro svaka trudnica ima probleme sa probavom, tvrde stolice i zatvor su na dnevnom redu. Razlozi za to su različiti: s jedne strane i ovde su krivi hormoni jer oni blokiraju mišiće creva tako da se ona sporije kreću. S druge strane se materica širi i potiskuje creva u stranu. I na kraju, često se pije premalo tečnosti.
Umesto preporučenih 1,5 do 2 litra mnoge trudnice dostižu tek polovinu - ako i toliko. Često posezanje za flašom mineralne vode bi trebalo da se podrazumeva. Voćni i biljni čajevi takođe stimulišu probavu.
Ishrana može mnogo da pomogne u ponovnom regulisanju probave. Preporučuje se prirodno regulisanje creva. Čarobna reč glasi: vlakna. Ona se nalaze u integralnim proizvodima, musliju, svežem voću i povrću. U kombinaciji sa tečnošću ona bubre i omekšavaju sadržaj creva. Probava se može dodatno stimulisati bakterijama mlečne kiseline koje se nalaze u proizvodima od mleka i jogurta.
Lagani kondicioni sportovi takođe doprinose aktivnosti creva i time doprinose boljem varenju. Ako ove mere ne budu dovoljne potrebno je obratiti se lekaru!