O čemu treba voditi računa pri dojenju?

Dojenje je najprirodnija ishrana za Vaše dete. Ali kao i pravilno disanje prilikom porođaja, tako i hranjenje (dojenje) bebe treba naučiti. Ako imate nedoumice u vezi dojenja najbolje zatražite kućne posete babice koje Vam odobrava zdravstveno osiguranje.


Babice su naročito obučene da Vam pomognu u vezi problema sa dojenjem. Tokom prvih pet dana od dolaska kući iz porodilišta možete svakodnevno da koristite ovu pomoć na račun Vašeg zdravstvenog osiguranja. Adrese samostalnih babica možete naći u telefonskom imeniku ili dobiti od drugih majki ili od vašeg lekara.

Važno:

  • Hranite dete uvek kada je gladno. To signalizira žlezdama Vaših dojki da stvaraju više mleka. Tako se Vaša količina mleka prilagođava potrebama deteta.
  • Pustite Vaše dete da prvo ispije jednu dojku: kada je skoro prazna povećava se sadržaj masti u mleku. Ovo mleko bogato kalorijama je naročito važno za povećanje telesne težine Vaše bebe. Posle toga detetu uvek dajte i drugu.
  • Vodite računa o tome da dete ne sisa samo bradavicu - od toga može da se javi blaga ozleda - već da pije. Pri tome usta treba da obuhvate veliki deo areole.
  • Nemojte dete jednostavno da odvučete od dojke - to pre svega boli Vas. Bolje je da gurnete prst između usta i bradavice da bi smanjili sisanje. Onda dete lako može da se odvoji od dojke.