Intervju o HiPP Organskom pečatu

Trend organske proizvodnje je u velikom porastu. Da li je organska hrana zaista garancija zdrave ishrane? Danas se sve –  od čokolade do čipsa – može nazvati organskim proizvodom ako je u skladu sa zakonskim zahtevima.

Prof. dr Klaus Hip je uticao na organsku poljoprivredu u Nemačkoj kao niko drugi. On bi želeo da vam detaljnije objasni razliku između standardnih organskih proizvoda i HiPP-ovog organskog kvaliteta.

Imate svoj Organski pečat. Zbog čega?

K. Hip: Prvo, to je dugogodišnja tradicija. Pre više od 50 godina smo počeli da se bavimo organskim uzgojem. Tada organska poljoprivreda nije bila glavna tema. Mi smo radili po svome i promovisali organsku poljoprivredu sa potpunim ubeđenjem. Time smo postavili nove standarde u kvalitetu hrane za bebe. Ove procedure kvaliteta uzimaju se u obzir pri izboru zemljišta, sadnji i obradi i prisutne su u svakoj HiPP organskoj tegli.

Ali Organski logo EU takođe označava kvalitet, zar ne?

K. Hip: Naravno. Uredba Evropske Unije o organskoj poljoprivredi je dobra stvar. Ona zabranjuje upotrebu hemijskih i sintetičkih sprejeva i đubriva, genetskog inženjeringa u proizvodnji biljaka, veštačkih boja i konzervansa, kao i sredstava za poboljšanje ukusa.

Ali da li je onda još uvek neophodno koristiti poseban Organski pečat?

K. Hip: Apsolutno. Standardni organski logo je dobar i važan. Međutim, on ne pokriva testiranje kvaliteta organskih proizvoda kad je njihov uzgoj završen. Zagađivači u vazduhu, u zemljištu ili sa susednih polja još uvek mogu kontaminirati zasađeno voće, povrće ili žitarice. Shodno tome, odredbe za hranu za bebe dozvoljavaju veoma malu količinu pesticida u dječjoj hrani. To nije slučaj sa HiPP-om. Mi težimo mnogo nižim vrednostima nego što zakon nalaže: to znači da ne dopuštamo ove ostatke i tako sprovodimo kompletne testove kvaliteta na najvišem tehnološkom nivou. Samo savršen organski proizvod se pakuje u tegle i dobija naš Organski pečat.

HiPP Organski pečat predstavlja najviši standard za čistoću. Kako je to još uvek moguće postići u današnje vreme?

K. Hip: Prvo, mi uzimamo uzorke zemljišta da bismo utvrdili da li neko polje uopšte dolazi u obzir. Već smo pre mnogo godina uzeli isključivo najpogodnije površine za uzgoj različitih vrsta našeg povrća. Tokom decenija, stekli smo posebna znanja o tome kako napraviti plodored. Takođe podržavamo organske uzgajivače tokom uzgoja i blisko sarađujemo sa njima. Kasnije, po isporuci, prihvatamo proizvode samo onda kada su ispunili stroge HiPP-ove zahteve čistoće na našim laboratorijskim testovima.

Koliko strogo sprovodite kontrolu štetnih supstanci?

K. Hip: Sprovodimo testiranje na preko 1000 štetnih supstanci, što je značajno više nego što je zakonom propisano. Ono što kupite u jednoj našoj tegli prolazi do 260 testova. Definitivno smo striktniji nego što zakon zahteva. Sa našom osetljivom tehnologijom možemo da otkrijemo jedno zrno soli u 25-metarskom bazenu. HiPP je dobrovoljno nametnuo izuzetno stroga ograničenja u pogledu svih trenutno poznatih štetnih materija i nečistoća. Međutim, vredan doprinos čistoći dolazi, naravno, od samih organskih uzgajivača: oni poznaju naš višedecenijski beskompromisni ​​stav. Zajednički smo posvećeni pružanju najvišeg kvaliteta. I to od samog početka.