Mlečna hrana

Kada prelazim sa jedne faze ishrane na drugu? Od kada moje dete treba da dobija kravlje mleko?

"Prelazak" na drugu hranu je moguće - ali nije "obavezno". Svaka HiPP mlečna hrana obezbeđuje Vašem detetu sve važne hranjive sastojke - od uzrasta za dohranu, naravo u kombinaciji sa kašama. Presudno je da je Vaše dete sito i zadovoljno hranom. Prelazak na drugu mlečnu hranu je moguć bez problema. Naravno, pod uslovom da se poštuju podaci o uzrastu i preporuke za hranjenje.

Promena bi uvek trebalo da se obavlja flašicu po flašicu - povećavajte svakodnevno količinu flašica sa novom hranom. Tako probava Vašeg deteta može postepeno da se privikava na novu hranu a vi najbolje vidite kako Vaša beba podnosi novu hranu. Ne treba mešati prašak različitih hrana u jednoj flašici.

Kravlje mleko bi u prvoj godini života trebalo davati samo u malim količinama kao dodatak obroku a ne kao piće u uobičajenom obliku iz flašice.

Ako je Vaše dete starije, stručnjaci preporučuju mleko za decu ujutru, uz musli ili kao užinu između obroka. Ono obezbeđuje sve bitne vitamine i minerale koji su Vašem detetu potrebni za zdrav rast, a sadržaj belančevina je smanjen tako da odgovara deci.


Kada se prelazi sa HA-hrane na normalno mleko za odojčad?


U prvoj godini života je dosledna upotreba ishrane koja sadrži minimalnu količini alergena odlučujuća za sprečavanje alergija.

Alergijski-ugrožene bebe bi trebalo u prvih šest meseci života da dobijaju isključivo majčino mleko ili hipoalergenu početnu hranu (HA-hranu).

Vodite računa o tome da ove mere za prevenciju alergija gube delotvornost čim se započne sa davanjem uobičajene mlečne hrane za odojčad ili nehidrolizovana specijalna hrana kao npr. AR-hrana ili lekovita hrana. U vezi s tim da li i kako treba nastaviti sa ishranom koja je nisko-alergenska u drugoj godini života, pa i nadalje, najbolje je posavetovati se individualno sa lekarom.


Sa nisko-alergenskim HiPP proizvodima možete na odgovarajući način da proširite plan ishrane Vaše bebe.

Koliko dugo mlečna hrana može da se koristi za hranjenje?

HiPP početna hrana kao npr. PRE i HiPP 1 su optimalno prilagođeni, u pogledu ishrane, potrebama odojčadi od 0 do 6 meseci, a prelaznu hranu  kao npr. HiPP 2 i 3 nakon 6. meseca života života.

Prelazna mleka sadrže, radi obezbeđenja potreba za gvožđem u 2. godini života, pre svega više gvožđa od početne hrane. Ne postoji konkretan trenutak od kog više ne treba davati hranu za odojčad. Hranjenje može da se obavlja početnom ili prelaznom hranom sve dok to dete traži.

Mleko za odojčad je kompletni obroci koji se od 4. meseca postepeno zamenjuju mešanom ishranom.

Ako je Vaše dete starije od 1 godine trebalo bi da dobija mleko kao deo jednog obroka. Za ovo je, od 12. meseca,  posebno pogodno HiPP dečije mleko. Ono je prilagođeno specijalnim potrebama u pogledu ishrane male dece i odlično je, umesto kravljeg mleka, kao deo obroka: npr. uz hleb ili musli ili između obroka. Molimo Vas da obratite pažnju na to da najkasnije početkom druge godine života mlečna hrana i druga pića treba da se piju iz šolje. Time podržavate Vaše dete prilikom savladavanja novih veština, sprečavate dugotrajno sisanje i štitite zube od karijesa.