Zašto je Vašem detetu potrebno 7 puta više vitamina D?

Prvi rođendan vašeg deteta predstavlja važnu prekretnicu u njegovom razvoju. Vaš mališan počinje aktivno da istražuje svet oko sebe. Ali čak i ako vaše dete već ima veliki apetit, ono je i dalje malo dete a ne mala odrasla osoba. Zbog toga je veoma važna pravilna ishrana koja odgovara uzrastu deteta sve dok ono ne pođe u osnovnu školu. Za formiranje zdravih kostiju, vašem mališanu je potrebno 7 puta više vitamina D nego vama.

Kalcijum i vitamin D su važni, jer čine da kosti budu jače.

Kalcijum je važan gradivni element kostiju. Vitamin D je neophodan za normalan razvoj kostiju i zuba, kao i za jačanje imuniteta, koji do treće godine života još uvek nije u potpunosti formiran. Pored vitamina D, vitamini A i C takođe pomažu jačanju imuniteta.

Iako naše telo može samo da stvara vitamin D, izlaganje sunčevoj svetlosti je jedan način koji pomaže da se poveća njegov nivo. Međutim, to nije uvek moguće, posebno tokom zimskih meseci, zbog čega su drugi izvori vitamina D važni. Mali broj prehrambenih proizvoda može da pruži našem telu dovoljne količine ovog važnog vitamina. U teoriji, bez izlaganja sunčevoj svetlosti, deca bi morala da pojedu 10-12 jaja, 1 kg šampinjona, 1,5 kg sira i više od 125 g lososa.

Šta pomaže razvoju jakih kostiju?

Hrana i pića koji sadrže vitamin D i kalcijum: npr. spanać ili prokelj za kalcijum ili masna riba za vitamin D.

Vežbe i razvoj mišića: npr. putem dečije gimnastike. Pored pravilne ishrane, vežbe i jačanje mišića su takođe važni za jake kosti.

Igranje napolju: npr. igre koje se igraju napolju, poput „šuge“, školice ili igre sa loptom. Igranje napolju na suncu i svežem vazduhu nije samo zabavno za mališane; time se podstiče i razvoj zdravih kostiju. Kad god se vaše dete igra napolju, vodite računa da zaštitite njegovu kožu od sunca.

Nedavno sprovedena studija je takođe pokazala uticaj različitih godišnjih doba. Utvrđeno je da su dovoljni nivoi vitamina D kod dece bili ostvareni samo tokom leta, jer se više od 90% ovog vitamina proizvodi u koži a samo 5-10% se apsorbuje iz hrane.

Sa HiPP 3 JUNIOR COMBIOTIK® može, međutim, da ispravi ovu situaciju. Studija iz 2013. godine sprovedena od strane Hower-a i saradnika utvrdila je da pad nivoa vitamina D kod male dece tokom zime može da se spreči sa HiPP 3 JUNIOR COMBIOTIC® 2+ mlekom. Štaviše, čak je bilo moguće i povećanje nivoa vitamina D.