Da li je mojoj bebi noću potrebna hrana?

Svako dete ima svoj potpuno individualni ritam spavanja i jela, takođe i potrebu. Novorođena beba u prvim nedeljama još uvek nema osećaj za dan i noć. Beba jednostavno još uvek nije naviknuta da u dužem periodu ne dobija hranu. U majčinoj utrobi je u svako doba dana i noći mogla da utoli svoju glad. Zbog toga ćete bar u prvim nedeljama sigurno biti probuđeni noću da biste hranili bebu.  

Ako svojoj bebi dajete početnu mlečnu hranu, onda Vaš partner i Vi možete noću naizmenično da hranite bebu kako biste se rasteretili. Ovo je naravno moguće i onda kada uveče ispumpate majčino mleko i kada ga čuvate u frižideru (na  +4°C bis +6°C dobro zatvoreno najviše 2 dana).

Sa tri meseca beba noću može već duže vreme bez obroka, pa stoga može i malo duže da spava u komadu nego preko dana. Od druge godine života deci noću hrana više nije potrebna, jer se u tom uzrastu ritam gladi i jela kod zdravog deteta uskladi preko dana.

Pre spavanja mlečna kaša

Kao poslednji obrok pred spavanje mlečna kaša može duže da zasiti nego mlečna hrana. HiPP mlečne kaše postoje kao instant proizvod koji se priprema samo sa vodom ili gotovo pripremljen u teglici kao što su HiPP-ove kašice za laku noć. Podrazumeva se da bi dete u uzrastu kada unosi dopunsku hranu trebalo da poznaje kašiku i da dobija dovoljno hrane za žvakanje.

Preko dana je važno da bude dovoljno sito

Da bi dete noću bilo sito nije samo hranljivi večernji obrok važan, već isto tako i da je dete preko dana u celini bilo dovoljno sito. Ukoliko beba treba da prespava celu noć bez jela, onda je važno da ona preko  dana zadovolji svoju potrebu za hranom. Pokušajte da sadržaj energije iz noćnog obroka pomerite na dan. Ponudite obrok u podne, koji sadrži povrće i meso. Zameniti mlečni obrok samo sa teglicom povrća je premalo. U početku dohrane dopunskom hranom i sve dok Vaša beba još uvek ne može da pojede celu porciju, posle toga joj još uvek možete davati mleko sve dok ne bude potpuno sita. Količina mleka će se iskustveno smanjiti sve dok se mlečni obroci kompletno ne zamene kašicom.

Odvikavanje od noćnih obroka

Noćni obrok može da bude navika koje beba samo nerado želi da se odrekne. Ako se beba i dalje javlja noću, preporučujemo Vam da po potrebi pokušate sa nezaslađenim čajem ili prokuvanom vodom, ali joj nemojte davati hranu. Noćni obroci sprečavaju da se prospava cela noć i mogu da škode prvim zubićima, jer se oni, prema iskustvu, posle toga više ne peru. Odvikavanje, razume se, zahteva određeno vreme i strpljenje, ali uz blagu doslednost ćete sigurno stići do cilja!