Plan ishrane: između 4. i 6. meseca

Majčino mleko - sve dok to Vi i Vaše dete želite

Uvedite čvrstu hranu u skladu sa razvojem Vaše bebe i počnite najranije posle četvrtog meseca, a najkasnije od 6. meseca.

Pravo vreme za uvođenje mešovite ishrane

Uvođenje mešovite ishrane treba da usledi najranije nakon navršenog 4. meseca života, a ne posle 6. meseca života. Postoje bebe stare 4 ili 5 meseci koje ne mogu da zadovolje svoje potrebe samo sa majčinim mlekom i kod kojih je mešovita ishrana neophodna za pravilan rast. Sa druge strane ima i beba kojima je majčino mleko dovoljno do 6. meseca života i tek tad se uvode na mešovitu ishranu. Uvođenje mešovite ishrane se radi u skladu sa razvojem Vašeg deteta. Da li je Vaša beba potpuno sita na majčinom mleku ili na mlečnoj formuli? Da li Vaša beba drži glavu uspravno i pokakazuje interesovanje za novom hranom u kašici? Onda možete početi sa mešovitom ishranom. Ukoliko niste sigurni pitajte Vašeg pedijatra za savet.
Ukoliko Vaša beba pljuje prve kašičice bebi kaše, samo budite strpljivi. On ili ona treba da nauče da gutaju kašice. Ovo je razlog zbog kojeg Vašoj bebi treba da ponudite samo mali broj kašičica kašice na početku. Tako će Vaša beba imati dovoljno vremena da se navikne na ovaj novi oblik ishrane.
*Preporuka od strane komiteta za ishranu ESPGHAN-a (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition=Evropsko udruženje za dečiju gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu).

Zašto je mešovita ishrana tako važna za Vašu bebu?

Između 4. i 6. meseca majčino mleko prestaje da bude dovoljno da zadovolji potrebe Vaše bebe u nutrientima i energiji. Pored toga, uvođenje čvršće hrane poslužiće kao trening za mišiće koji se nalaze u ustima. I konačno, uvođenjem mešovite ishrane Vaša beba će početi da se upoznaje sa različitim ukusima, što je takođe važno za razvoj Vaše bebe.

Kako da počnem sa mešovitom ishranom?

Mlečni obroci u toku dana će biti postepeno zamenjeni nemlečnom hranom u toku sledećih nedelja i meseci. Počinje se sa ručkom, nastavlja sa večernjim obrokom i ,konačno, dodaje se poslepodnevni obrok.Ujutro Vaša beba nastavlja da dobija uobičajeni mlečni obrok.
Sa HiPP-om je uvođenje mešovite ishrane veoma jednostavno. Za prve kašičice tu je HiPP povrće raznih ukusa:

  • sa samo par sastojaka koji su izuzetno lako svarljivi
  • u malim teglicama od 125 g za prve, male obroke

Korak 1: Ručak

Idealno je početi sa 4 do 6 malih kašičica pirea od povrća za ručak (npr. HiPP čista šargarepa, čista bundeva). Posle toga, Vaša beba može biti redovno nahranjena mlekom ili mlečnom formulom kao dodatak. Možete povećavati količinu povrća za nekoliko kašičica svaki dan. Budite strpljivi, iako Vača beba bude odbijala da jede povrće u početku. Pokušavajte ponovo u narednih nekoliko dana. Posle nekoliko dana možete ponuditi neki drugi ukus povrća(čista šargarepa, bundeva…).Proširite zatim meni sa krompirom- sa bebi kašicom HiPP šargarepa sa krompirom, HiPP bundeva sa krompirom ili slično. Ukoliko želite možete uvesti obrok i uveče ukoliko se to bolje uklapa u ritam Vašeg deteta. Npr. otac želi da učestvuje u davanju prvih obroka.
Ukoliko sve protekne bez problema sa povrćem, posle otprilike 3 nedelje možete preći na sledeći korak i uvesti ceo obrok sa mesom. HiPP i za ovaj korak ima odgovarajuće proizvode: gotovi obroci sa šargarepom, krompirom, bundevom i druge ukusne varijante . Čim Vaše dete jede otprilike celu teglicu obroka sa mesom možete izbaciti podnevno dojenje ili mlečnu formulu u flačici.

Saveti za počinjanje mešovite ishrane:

  • Individualni obroci: Možete praviti nove obroke kombinovanjem HiPP teglica
  • Desert za bebu? Kao desert predlažemo nekolikom kašičica voća bogatog sa vitaminom C. Vitamin C pomaže resorpciju gvožđa iz mesa u organizam.

Savet: Podgrevajte samo onu količinu hrane koju Vaša beba uobičajeno pojede. Ostatak nepodgrevane hrane čuvajte u frišideru i upotrebite je u narednih par dana.
Važno! Ukoliko koristite mikrotalasnu pećnicu skinite poklopac sa teglice i držite je otvorenom tokom podgrevanja. Proverite temperaturu nakon podgrevanja. U mikrotalasnoj pečnici se hrana ne zagreva ravnomerno. Koristite samo plastične kašičice kako ne bi oštetili staklo na teglici.

Grupe HiPP-ovih proizvoda možete raspoznavati na osnovu kodova u boji