Skip to main content

Nedelje trudnoće:

22. nedelja trudnoće: Beba je dostigla polovinu svoje porođajne težine i dužine

Veličina bebe u 22. nedelji trudnoće

U 22. nedelji trudnoće, Vaša je beba dugačka oko 28 centimetara, otprilike upola manja od dužine koju će imati kad se rodi. Sada je dugačka otprilike kao klip kukuruza. S telesnom težinom od 430 do 475 grama, sada je teška gotovo pola kilograma. Dete će još puno dobiti na težini do trenutka kada se rodi. To je takođe važno kako bi se Vaša beba nastavila zdravo razvijati izvan maternice..

Razvoj bebe

U 22. nedelji trudnoće Vaše dete izgleda poput novorođenčeta nakon rođenja. Samo što je puno manje. Razvoj slojeva kože uglavnom je završen. Ipak, koža je naborana - zbog nedostatka potkožnog masnog tkiva. To će se dogoditi u sledećih nekoliko nedelja, jer će se Vaša beba poprilično udebljati.

Dlačice na telu su sada već narasle. Kosa na glavi, trepavice i obrve su onakve kakve se vide pri rođenju. Razlika je u tome što kosa sada izgleda poput nežne bele kosice. To je zato što još uvek u potpunosti nedostaje pigmentacija koja kosi i koži daje boju.

Bebini se prvi mlečni zubi razvijaju u bebinom zubnom grebenu, koji se nalazi ispod desni. Oni će izaći tek između 6. i 9. meseca starosti.

Proporcije udova, ruku i nogu, anatomski su razmerni u odnosu na celo telo. Nakon 22. nedelje trudnoće beba će sporije rasti u dužinu, ali će brže dobijati na težini.

Povećanje masnog tkiva odvija se vrlo brzo u bliskoj budućnosti. To je posebno važno kako bi Vaša beba mogla regulisati toplinu nakon rođenja. Pojednostavljeno, masnoća se pretvara u energiju i tako nastaje toplina.

Vaša beba takođe apsorbuje važna antitela iz Vašeg krvotoka kako bi izgradila svoj imunološki sistem. Imunološke tvari pomažu detetu da ostane zdravo i da se dobro razvija nakon rođenja. Nešto dobro može dobiti i od laganih infekcija, poput prehlade tokom trudnoće. Jer sva antitela koja stvarate korisna su za zdravlje Vašeg deteta.

Kako se buduća mama oseća u 22. nedelji trudnoće

U 22. nedelji trudnoće obično možete jasno osetiti pokrete svoje male bebe. Kad štuca, osetićete to kao ritmičko trzanje. Čak će i Vaši članovi porodice ili prijatelji uskoro moći da osetite pokrete kad Vam stave ruku na stomak. Ponekad ćete bebu jedva osetiti, a ponekad je možda i nećete uopće osetiti, ali ovo nije zabrinjavajuće. Trebali biste iskoristiti vrijeme kad se ne kreće: pred njom je ogroman nalet rasta koji će stvari učiniti primetno drugačijima.

Do sada ste već sigurno dobili nekoliko kilograma. To je sasvim normalno jer naravno, i beba u Vašem stomaku raste. U sledećih nekoliko meseci ćete dobiti još koji kilogram. Pogledajte naš Kalkulator težine tokom trudnoće kako biste videli je li Vaš porast telesne težine u preporučenom rasponu. Kilogrami se raspoređuju po stomaku, bokovima, dojkama i stražnjici, gde se nalaze ženske masne rezerve.

Povećanje telesne težine trudnice redovno se kontroliše na mesečnim ginekološkim pregledima. Ovo je važan pokazatelj za pravilan razvoj trudnoće i deteta. Ne brinite o kilogramu ili dva - uživajte u trudnoći.

Uobičajeni znaci i simptomi

Vaše telo sada naporno radi na pripremi za vreme nakon porođaja kada ćete hraniti svoju bebu. Najjasniji znak toga su Vaše grudi, koje su veće nego pre nekoliko nedelja. Velika je verojatnoća da će biti bolne, a koža će se početi rastezati.

Dojke se pripremaju za hranjenje bebe

Vaše se dojke sada na poseban način prilagođavaju svojoj funkciji dojenja. Na areoli se pojavljuju male kvržice nazvane Montgomeryjeve žlezde. Te su žlezde odgovorne za brigu o bradavicama tokom razdoblja dojenja budući da dojenje jako opterećuje tkivo bradavica. Montgomeryjeve žlezde proizvode masnu tvar koja koristi okolnim tkivima. Ova tečnost neguje, čini bradavice podatnima i deluje protiv rana. Ako primetite curenje, jednostavno ga možete prstima raširiti po bradavici. Često to ni ne primetite - priroda Vam na taj način olakšava.

Natečenost i vidljive vene na dojkama

Zbog povećanog protoka krvi u tkivu mlečnih žlezda, vene mogu postati vidljive ili se čak jasno isticati ispod kože. Ali to nije razlog za zabrinutost. Grudi sada zahtevaju dodatnu negu. Lagane masaže kružnim pokretima pomažu protiv bolne napetosti. Idealno bi bilo da za to koristite HiPP Babysanft ulje za negu. Ono će umiriti kožu i činiti je elastičnijom. Grudnjak bi trebao pružati potporu grudima, ali naramenice se ne bi trebale urezati u Vaša ramena. Ako želite, možete već sada probati grudnjake za dojenje. Ako su bolovi vrlo jaki, možete ih umiriti hladnim oblozima. Postoje jastučići za hlađenje posebno za dojke koji se koriste i tokom dojenja.

Savet patronažne sestre

"Postoje razne vrste pomoći iz domaćinstva, poput kvarka koji uz dodatak esencijalnih ulja može pomoći za vreme dojenja. Pazite da negujete samo dojke, ne i bradavice. Njih je potrebno negovati posebnim proizvodima koji neće štetiti bebi prilikom dojenja." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni saveti

  • Koristite proizvode za negu kože kako bi bila glatka i elastična.
  • Počnite tražiti pedijatre u Vašem mestu.
  • Nosite udobne, prozračne grudnjake (možda biste sada hteli početi da nosite grudnjak za dojilje).
  • Obavezno nosite udobnu odeću koja stomaku daje dovoljno slobode.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Odabir pravih pelena

Nakon što rodite, kupovaćete pelene za svoju bebu tokom sledeće 2 godine ili nešto više. Roditeljima su dostupne različite vrste pelena, a možete birati između platnenih pelena, jednokratnih pelena ili njihove kombinacije. Ako odaberete jednokratne pelene, pripazite da budu mekane i nežne prema dečijoj koži. Vaš pedijatar ili patronažna sestra mogu Vam ponuditi korisne savete o pelenama.

Savet: Ako sada razmišljate o kupovini pelena, biće Vam dovoljno jedno ili dva pakovanja. Ne znate koliko će Vaša beba biti velika i teška, a sledeću veličinu beba će trebati i pre nego što mislite!

Ako već niste učinili, počnite razmišljati o tome gde želite roditi

Obično ćete imati mogućnost izbora gde želite da rodite. Prema mestu stanovanja pripadate u određeno porodilište, no moguće je tražiti i porođaj u nekom drugom porodilištu.

Razgovarajte sa lekarom o prednostima i nedostacima svake opcije. Takođe je dobra ideja razgovarati s drugim mamama o njihovim iskustvima sa različitih porodilišta.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.