Skip to main content

Nedelje trudnoće:

34. nedelja trudnoće: Prepustite se i uživajte u poslednjih nekoliko nedelja trudnoće

U 34. nedelji trudnoće, otprilike šest nedelja pre izračunatog datuma rođenja Vaše bebe, ušli ste u zakonski propisano porodiljsko odsustvo. Sada ste trebali prestati da radite i važne stvari predati kolegama ili svom nadređenom. To će Vam omogućiti da se opustite i usresredite svoj um na ono što dolazi.

Veličina bebe u 34. nedelji trudnoće

Vaša beba, koja će svetlost dana ugledati za nekoliko nedelja, sada je dugačka oko 45 cm. To je veličina velike rimske salate. S težinom od oko 2237 grama, beba se sve brže približava svojoj porođajnoj težini. Prirast dužine i težine nastaviće se pojedinačno povećavati do rođenja. Ne brinite ako se čini da Vaša beba ne raste onoliko koliko bi trebala ili se ne deblja dovoljno: to se razlikuje od deteta do deteta i pod velikim je uticajem njihovih gena.

Razvoj bebe

Čula Vaše bebe dobro su razvijena. U 34. nedelji trudnoće, detetov se sluh dodatno poboljšava. U ovoj fazi svog razvoja Vaša beba posebno dobro opaža visoke note. Sada pažljivo sluša muziku i glasove i prepoznaće zvuk nakon rođenja. Poznati glas i muzički tonovi novorođenčetu će dati osećaj sigurnosti i lakše će ga umiriti.

Koštani sistem novorođenčadi apsorbuje sav kalcijum koji može dobiti kako bi njihove kosti postale gušće, što će ih učiniti tvrđim, snažnijim i robusnijim. Ali, njihove kosti neće se potpuno razviti do trenutka kada se rode, pa je dobro dati im dodatni vitamin D. Recept za vitamin D možete dobiti kod svog pedijatra na prvom pregledu, a najnovije su preporuke da bi sva novorođenčad trebala svakodnevno dobijati vitamin D u obliku kapi. Za sve dodatne informacije oko suplementacije vitamina D, posavetujte se sa svojim pedijatrom.

U međuvremenu, njihova su pluća još uvek u završnoj fazi razvoja, tako da postaju jača i pouzdanija.

Sa sve manje prostora u maternici za slobodno kretanje, Vaše će se dete celim telom okretati s jedne strane na drugu. Ako očekujete blizance, ovaj nedostatak prostora za njih će predstavljati još veći problem i njihovi će se pokreti osećati još intenzivnije zbog ograničenog prostora. Blizanci takođe ultrazvučne pretrage čine izazovnijim: imaju tendenciju da leže jedan na drugome, što lekarima otežava pronalaženje i tačno prikazivanje otkucaja oba srca.

U 34. nedelji testisi dečačića premestiće se sa stomaka u skrotum (mošnice). Ultrazvuk će pokazati da skrotum u ovoj fazi izgleda vrlo velik, što je uzrokovano vodom koju zadržava. Mnogi dečaci i dalje imaju velik skrotum natečenog izgleda kad se rode: nema razloga za brigu, normalnu veličinu poprimiće nakon nekoliko dana.

Zbog impulsa koje beba prima, ona se nastavlja postupno kretati u položaj za rođenje, što će omogućiti normalan i prirodan porođaj.

Savet patronažne sestre

"Ako Vaše dete nije okrenuto glavom prema dole do 34. nedelje, posavetujte se sa svojim pedijatrom možda postoje neke metode da se podstakne detetovo okretanje." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Vaša će se beba okrenuti u konačni položaj za rođenje oko četiri nedelje pre porođaja. Neke bebe vrlo dugo ostaju u embrionalnom položaju sa savijenim nogama i okreću se tek kad porođaj započne.

Kako se buduća mama oseća u 34. nedelji trudnoće

Kako Vaša beba raste, Vaša trudnoća postaje sve teža. Nije ni čudo što zakon nalaže da sada možete biti na porodiljskom odsustvu. Usredotočite se na sebe i pokušajte da uživate u ovom vremenu.

Sada se možete opustiti i prilagoditi novim okolnostima - čak i nakon što se dete rodi, proći će neko vreme pre nego što se vratite na posao. Za to vreme trebali biste usmeriti sve svoje snage na bebu i uživati u provođenju vremena s novom porodicom.

Uobičajeni znaci i simptomi

Bolovi u leđima i otežano disanje glavni su simptomi koje trudnice imaju u 34. nedelji trudnoće. Za otprilike dve nedelje započeće porođajni bolovi koji će maternicu s detetom pomeriti prema maloj karlici. Tokom tog vremena mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput dijareje ili blage mučnine. Međutim, ove će se pojave brzo smiriti.

Pritisak prema dole

Možda ćete već primetiti neobičan pritisak na dole. Težina deteta opterećuje dno karlice. Taj bi se pritisak mogao ponovno povećati nakon kontrakcija, jer dete tada sklizne u malu karlicu. To možete sami ublažiti radeći neke nežne vežbe, poput ljuljanja s jedne strane na drugu dok sedite. To će opustiti prsten karlice i okolno tkivo, sprečavajući napetost na ovom području.

Lažni ili pravi trudovi?

Trebali biste spakovati torbu za porođaj i spremiti je na sigurno mesto pre nego što lažni trudovi započnu, jer mnogi budući roditelji nisu sigurni je li reč o lažnom ili pravom trudu. U prvoj trudnoći roditelji vrlo često odlaze pravo u bolnicu, da bi ih vratili kući kad se ispostavi da je to "lažna uzbuna". Ne brinite previše ako je to slučaj - zapravo, to je izvrsna praksa za veliki dan kada započne pravi porođaj.

Važni saveti

  • Razmislite sada o vremenu neposredno nakon porođaja, fascinantnom razdoblju dojenja i na vreme nabavite sve što Vam treba: praktične grudnjake i praktičnu odeću za dojenje, jastučiće za dojenje, kremu za negu bradavica i još mnogo toga.
  • Ako osećate bol u stomaku, možete testirati je li reč o lažnom ili pravom trudu. Pripazite na vreme koliko traje trud (lažni trud trajaće samo nekoliko sekundi) i lezite u toplu kupku. Lažni trudovi će se povući u toploj vodi, dok će pravi trudovi postati jači.
  • Čak i sa trudničkim stomakom, intimnost s partnerom i dalje može biti zabavan i dobar način da se opustite. Budite kreativni i začinite svoj i partnerov intimni odnos.

Pitanja koja želite postaviti svom lekaru

Puknuće/Rez međice (epiziotomija)

Da bi verovatnoća puknuća međice ili reza međice bila manja možete kružnim pokretima masirati perineum visokokvalitetnim uljem ili posebnim uljem za masažu međice tokom poslednjih nedelja trudnoće. To opušta tkivo, čineći ga mekšim i fleksibilnijim, tako da lakše popušta kad prolazi glava Vaše bebe.

Šta ako se moja beba ne želi okrenuti?

Ponekad je dovoljno da majka promeni položaj i nežnim pokretima uvek iznova podiže karlicu. Bebi postaje neugodno i možda će se okrenuti.

Svetlost takođe može uzrokovati okretanje Vaše bebe. Da biste to isprobali, morate biti u mračnom okruženju - npr. ispod pokrivača. Zatim uzmite svetiljku i usmerite je na dno stomaka. Vaše će dete videti svetlost i možda će se okrenuti prema njoj.

Druga metoda preporučuje upotrebu zvuka za okretanje bebe. Uzmite malo zvono kuglu i zavežite ga za pojas tako da može zazvoniti kad god se krećete. Vaša će se beba zainteresirati za pronalazak porekla tog zvuka, što bi moglo dovesti do okretanja Vaše bebe.

Sve ove metode pomogle su budućim majkama da okrenu svoju bebu u pravi položaj za rođenje. Vaš lekar će zasigurno imati više saveta i trikova koji će Vam pomoći da promenite položaj svoje bebe i sprečite komplikovaniji porođaj ili carski rez.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.