Skip to main content

Nedelje trudnoće:

20. nedelja trudnoće: Sada ste na pola puta!

Veličina bebe u 20. nedelji trudnoće

Vaša je beba do 20. nedelje trudnoće dugačka oko 16 do 20 centimetara. To je veličina patlidžana. Sa trenutnom težinom od 250 do 290 grama - otprilike teškom poput jednog maslaca - prilično je lagana. Međutim, to omogućava nerođenom detetu intenzivan potencijal kretanja i okretanje oko vlastite osi.

To je važno kako bi dete u potpunosti naučilo svoj raspon pokreta i usavršilo osećaj za ravnotežu. Na taj način beba određuje i doživljava svoje težište.

Razvoj bebe

Vaša beba sada sledi svoj snažni refleks pokreta. Rotira se oko sebe, radi kolutove i tako dovodi do talasanja plodove vode. Količina amnionske tečnosti postepeno se povećava i prilagođava detetovom rastu. Zato je dobro zaštićeno od bilo kakvog pritiska na stomak.

Bebe koriste ruke za vežbanje kretanja i puzanja, što će biti važno nakon što se rode, jer tako dopiru do majčinih grudi kako bi stimulirali proizvodnju mleka i pomogli pri dojenju. Iako se beba nakon porođaja obično daje pravo majci kako bi mogla držati novorođenče u naručju, ovaj je refleks i dalje presudan deo njihovog razvoja. Bebe koje puze majčinim grudima ključni su čovekov instinkt još u ranoj fazi naše evolucije kao vrste, a i dalje je važno u našem civilizovanom svetu jer pomaže bebama da vežbaju i proširuju raspon pokreta u prvih nekoliko nedelja i meseci izvan maternice.

20. nedelja je i nedelja u kojoj se detetove obrve počinju razvijati. One će ostati takve ceo život. Može pomicati kapke, iako će ih sledećih nekoliko nedelja držati zatvorenim.

Još jedan razvojni korak ove nedelje je pamćenje Vaše bebe. Od sada će moći da prepoznaju određene zvukove ili muziku koju čuje u maternici. Zato biste možda želeli da počnete da pevate ili svirate uspavanku svojoj bebi naveče, jer će je prepoznati kad se rodi i možda će bolje zaspati kad je čuje.

Ako napravite ultrazvučni pregled između 19. i 21. nedelje, lekar će pažljivo pregledati udove Vaše bebe i njene unutrašnje organe. Bebino malo srce biće jasno prepoznatljivo, otkucavaće, a mozak se sada razvio do te mere da se mogu jasno videti njegove najvažnije regije. Vaš će lekar takođe proveriti jesu li bubrezi anatomski ispravni, a creva prohodna.

Kako se buduća mama oseća u 20. nedelji trudnoće

Ako ste već mama, gotovo sigurno ćete detetove spretne pokrete već osetiti kao nežne trnce. Žene u drugoj ili trećoj trudnoći osetljivije su na to od žena koje to nikada pe nisu doživjele.

Trudnice koje će po prvi puta postati mame, sigurno će biti malo nestrpljive i pitati se kad će prvi put osetiti kako se njihova beba miče. Zapravo se to već dogodilo, ali niste to primetili jer je bilo vrlo slabo i niste mogli prepoznati. Počećete da osećate kako se Vaša beba pomiče u nekom trenutku između 20. i 24. nedelje ako Vam je ovo prva trudnoća. 20. je nedelja kada bebe počinju više da se kreću, pa postoji šansa da ćete to osetiti jer će njihovi pokreti uzrokovati talasanje plodove vode. Prvo što osećate može biti „mehuričasto“, rezultat talasanja plodove vode.

Bez obzira osećate li „mehuriće sapunice“ koji Vam pucaju na stomaku ili leptira koji maše krilima, ovi nežni "udarci nogom" u Vašoj maternici neki su od najuzbudljivijih trenutaka Vaše trudnoće i ostaće s Vama zauvek.

Ako je posteljica više napred (prednja posteljica) ili ako je Vaš stomačni zid malo deblji, detetovi pokreti biće "prigušeni" i osetićete ih tek nešto kasnije. Još nećete moći da vidite ili osetiti kako se kreće.

Uobičajeni znaci i simptomi

Postoje različiti simptomi i mere predostrožnosti koje Vaše telo poduzima kao rezultat hormonalnih promena koje ste doživeli poslednjih nekoliko nedelja.

Pojačani iscedak

Povremeno ćete primetiti pojačani iscedak iz vagine. Ovo je način na koji Vaše telo "čisti" vaginu - posebno je važno tokom trudnoće održavati rodni kanal čistim i bez bakterija. To se događa tako što se proizvodi više tečnosti koja "pokupi" sve patogene u Vašoj vagini i tako ih prenosi iz Vašeg tela.

U međuvremenu je Vaša beba zaštićena sluznim čepom koji je sigurno postavljen na ulazu u Vaš cerviks i naporno radi na zaštiti od patogena. Još uvek postoji verovatnoća da bi Vaša vagina mogla pretrpeti bakterijsku neravnotežu i razviti simptome: trudnoća posebno povećava rizik od gljivične infekcije poznate kao vaginalna mikoza. Zato budite vrlo oprezni kada koristite javne toalete i ako idete na kupanje.

Vaš iscedak uvek treba biti mlečno bele boje i treba da imati neutralan miris. Ako se promeni boja ili miris, postane sirast ili osećate svrab, posetite svog lekara što je pre moguće.

Bolovi u leđima, spuštanje stomaka i iritacija kože

Ovi su simptomi uzrokovani povećanim opterećenjem mišića, tetiva i kože, iako ih možda dugo nećete osetiti i mogu varirati u težini.

Dobri načini za smanjenje simptoma su redovno vežbanje, pravilno podizanje i nošenje predmeta (kad je to nužno), dobro držanje tela i kada Vam je potrebna, uvek napravite pauzu tokom dana.

Možete ugađati svojoj koži i negovati je svaki dan kremama ili uljima koja će povećati elastičnost Vaše kože. Nanesite ulje odmah nakon tuširanja ili kupke, dok je Vaša koža još uvek vlažna.

Važni saveti

  • Opustite se i razmazite svoju kožu Kleopatrinom kupkom- mleko, morska so i med.
  • Priuštite sebi redovne masaže koje će Vaše vezivno tkivo učiniti gipkijim.
  • Pevajte ili svirajte uspavanke svojoj bebi - prepoznaće ih nakon što se rodi.
  • Vežba je važna, pa zašto se ne biste prijavili za časove plivanja/pilatesa /joge?
  • Ako ste preplavljeni svime što se događa i osećajima koje osećate, počnite da pišete dnevnik - to će biti i lep način da se setite trudnoće.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Kojim sportovima se mogu baviti?

Važno je razjasniti koji je intenzitet sporta i treninga prikladan za Vas i Vašu bebu, a to će delom zavisiti od toga koliko ste trenirali pre trudnoće. Ako se nikada pre niste bavili sportom, tokom trudnoće trebali biste pronaći nešto nežniju aktivnost koja jača Vaše mišiće, poput joge, za razliku od nečega što jača izdržljivost i snagu.

Savet patronažne sestre

"Plivanje je dobra opcija, a mnoge žene uživaju u osećaju lakoće koji dobije u bazenu. Sve dok Vaša trudnoća normalno napreduje, ne morate brinuti o javnim bazenima - Vaše je telo sada razvilo nekoliko načina kako zaštititi Vas i Vašu bebu od bakterija." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Prevencija dijabetesa

Ako je dijabetes (posebno dijabetes tipa 1) prisutan u Vašoj porodici, razgovarajte sa svojim lekarom.

Postoje jasni znaci i simptomi dijabetesa, pa lekari budućim mamama redovno rade ispitivanja. Ako rezultat ukazuje na mogući dijabetes, Vaš će lekar sprovesti još jedan test kako bi potvrdio ili odbacio sumnje.

Ako se dijagnosticira rano, dijabetes u trudnoći lako se leči i brzo će proći. Samo ako se ne dijagnostikuje do uznapredovale faze, postoji opasnost od komplikacija za Vašu bebu, a na kraju i za Vas.

Što učiniti ako moram da pijem lekove tokom trudnoće?

Ako imate infekciju ili neke druge simptome, a želite ili trebate da uzimate lekove, pitajte svog lekara za pravi lek. Neki lekovi uopšte nisu dopušteni za trudnice, dok su drugi lekovi dopušteni, ali samo u određenim fazama trudnoće. Slobodno se raspitajte i o prirodnim lekovima na biljnoj bazi, jer oni mogu imati niz blagotvornih učinaka na ljudsko telo. Uvek se setite da pitate svog lekara o uticaju prirodnihs tvari na Vašu bebu.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.