Skip to main content

Nedelje trudnoće:

3. nedelja trudnoće: Započinje novi život

Računanje u kojoj ste nedelji trudnoće započinje od prvog dana Vaše poslednje menstruacije. Iako tokom prvih 14 dana niste bili trudni i oni su uključeni jer je jajašce oplođeno u ovom ciklusu. Ovulacija se dogodila između 14. i 17. dana Vašeg ciklusa, što znači da veliko putovanje Vaše bebe započinje u 3. nedelji Vaše trudnoće.

Veličina bebe u 3. nedelji trudnoće

Ako je Vaše jajašce oplođeno, oko njega će se stvoriti jak omotač koji će sprečiti prodiranje drugih spermatozoida u jajnu ćeliju.

Jajašce, koje sada sadrži genetske podatke od Vas i od oca, tokom sledećih nekoliko dana se počinje deliti. Dva dana nakon što se spermatozoid i jajašce spoje, oplođeno jajašce se sastoji od 4 ćelije. Dan kasnije, već se sastoji od 12-16 ćelija. Podeljeno jajašce sada zbog akumulacije ćelija izgleda poput kupine, a lekari u ovoj fazi jajašce zovu morula (od latinskog morus = dud). Oplođeno jajašce još je uvek manje od milimetra i ne može se videti golim okom. Ni klasični ultrazvuk ga ne može otkriti, što znači da ne možete sa sigurnošću znati da je trudnoća započela. Pet dana nakon oplodnje, jajna ćelija putuje jajovodom i dolazi do Vaše maternice. U ovoj je fazi jajašce još uvek neverojatno maleno i naizgled beznačajno, ali uprkos tome već sadrži sve što je potrebno za rast.

Razvoj bebe

Ako se spermatozoid uspešno spoji s jajašcem, trudnoća započinje i oplođeno jajašce počinje da se kreće prema maternici. Jajašce se počinje deliti 24 sata nakon oplodnje i od tada se deli svakih 12 do 15 sati. U ovoj ranoj fazi počinju se oblikovati ključni elementi i komponente ljudskog tela.

Pet dana nakon susreta spermatozoida i jajne ćelije, podeljeno jajašce dolazi do maternice.

Maternica pruža najbolje moguće okruženje za rast i razvoj Vaše bebe. Sluznica se zadebljala 7 do 8 mm, što je idealno za implantaciju i snabdevanje oplođenog jajašca svime što mu treba.

Sedam dana nakon što je jajna ćelija oplođena i počela se deliti, ova izuzetna akumulacija ćelija se ugrađuje u zadebljalu sluznicu maternice. Opna koja se stvorila oko jajašca pomaže ovom procesu, te se sada raspada i stvara hormon progesteron. To povećava debljinu sluznice maternice i tako pomaže u održavanju jajne ćelije na sigurnom mestu.

Jednom kad se dogodi implantacija, možete smatrati da ste definitivno trudni. Sada započinje neverovatno vreme rasta i razvoja.

Kako se buduća mama oseća u 3. nedelji trudnoće

U ovoj fazi još ne znate srećnu vest, iako biste je možda mogli osetiti – Vaša ženska intuicija Vam možda već govori da ste trudni. Ultrazvuk još ne bi mogao otkriti Vašu bebu, test trudnoće bi bio negativan i nema još nikakvih telesnih simptoma. Međutim, možda se osećate nekako izuzetno srećno i ispunjeno. Te pozitivne emocije uzrokuje hormon progesteron, koji je sada prisutan u Vašoj maternici.

Uobičajeni znaci i simptomi

Neke žene primećuju male mrlje ili krvarenje. To se naziva implantacijsko krvarenje i to je dobar znak jer implantacija rezultira malim ranama na sluznici maternice.

Možda ćete kao posledicu implantacije osetiti blagu bol u stomaku. U 3. nedelji neke će žene takođe početi malo da bole grudi. Ovi simptomi nisu specifični za implantaciju i mogu se pogrešno protumačiti kao simptomi ovulacije, a ne kao znak da je trudnoća započela.

Kako možete pomoći svom telu na početku trudnoće

Uravnotežena ishrana presudna je kako bi jajašce raslo kako treba. Obavezno unosite puno vitamina i imajte na umu da su neki vitamini topivi u mastima, što znači da su masti potrebne za njihovu apsorpciju i preradu u telu.

Masti ne dobijamo samo iz mesa: sir, mleko, puter i drugi mlečni proizvodi sadrže masti. Masti ne moraju nužno da potiču samo od životinja ili životinjskih proizvoda. Biljne masne kiseline su nezasićene, što ih čini probavljivijima za naš metabolizam (uz to postoji puno kreativnih načina za njihovo korištenje prilikom kuvanja!).

Jedite što više sveže hrane i uživajte u svemu što priroda nudi. Pokušajte da izbegavate prerađenu hranu i neka sirovo voće i povrće bude značajan deo Vaše ishrane, jer su odličan izvor vitamina koji će Vašem telu pomoći da se nosi s trudnoćom. Voće i povrće takođe sadrži velike količine vlakana, koja će postajati sve važnija kako Vaša trudnoća prilazi kraju.

Savet patronažne sestre

"U ranoj fazi trudnoće mnoge žene misle da moraju da jedu velike, obilne obroke. Ne brinite, Vaša malena beba će preživeti i bez toga. Ova faza potrebe za velikim obrocima će proći, a onda možete opet početi da jedete zdravo i uravnoteženo." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Posebno se preporučuje hrana koja sadrži puno gvožđa i folne kiseline (vitamin koji igra glavnu ulogu u stvaranju krvi i rastu ćelija). Trudnicama je potrebno puno folne kiseline, jer ona takođe pomaže u suzbijanju razvojnih poremećaja kod nerođenog deteta.

Međutim, folna kiselina je izuzetno osetljiva, pa je tokom trudnoće teško uneti dovoljne količine u Vašu ishranu. Kao rezultat toga, preporučujemo da započnete s uzimanjem posebnih dodataka ishrani (obično u kombinaciji s jodom) od trenutka kada odlučite da želite da začnete. Razgovarajte sa svojim lekarom o dodatku koji je pravi za Vas!

Gvožđe prenosi kiseonik u našoj krvi. Kako trudnice hrane i sebe i nerođeno dete, potrebne su im velike količine gvožđa i redovne analize krvni za merenje nivoa gvožđa.

Ono što svakako treba da izbegavate

Ako ste trudni, postoje neke stvari koje biste trebali izbegavati jer će narušiti zdrav razvoj Vašeg deteta i Vašu ličnu dobrobit.

  • Alkohol:

Alkohol slabi Vaše telo, posebno ako ga redovno konzumirate. Takođe se pokazalo da koči detetov razvoj. Svaki gutljaj alkohola doći će do Vaše bebe jer prolazi pravo kroz placentu.

  • Nikotin:

Nikotin povećava puls i stresira Vaše telo. Može brzo dovesti do zavisnosti, što nije kompatibilno sa zdravom trudnoćom. Ulazi u krvotok, dolazi do sluznice maternice u razvoju koja je dobro opskrbljena krvlju i pohranjuje toksine svih vrsta. Nikotin može dovesti do nedovoljnog intrauterinog protoka krvi, što će uticati na razvoj Vašeg deteta.

  • Stres:

Ako sigurno znate da ste trudni, trebali biste izbegavati stres što je više moguće. Čak i rad u dnevnim i noćnim smenama može poremetiti prirodni ritam Vašeg tela, što može štetno uticati na razvoj Vaše bebe.

Savet patronažne sestre

"Neke žene u startu ne znaju da su trudne i mogu piti alkohol ili pušiti. Ako se to dogodi, ne osećajte se krivima zbog toga. I dalje vredi načelo "sve ili ništa": ili će trudnoća trajati, ili nažalost neće. Međutim, to se može dogoditi i zbog raznih drugih razloga. Čim saznate da ste trudni, trebali biste, naravno, prestati da pušite i pijete alkohol." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni saveti

  • Ako mislite da ste trudni ostanite smireni.
  • Kupite pouzdan test za trudnoću.
  • Dogovorite sastanak sa svojim ginekologom.
  • Razgovarajte s osobom od poverenja o tome kako se osećate.

 

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Unos dovoljne količine vitamina i minerala

Posebno na početku trudnoće, postoji rizik da Vaša beba razvije deformacije kao rezultat nutritivnih nedostataka. Jedan od primera je defekt neuralne cevi koji je moguć ako buduća majka ne uzima dovoljno folne kiseline, vitamina koji je od presudne važnosti za stvaranje novih ćelija. Iz tog razloga, ako se trudite da začnete ili ste već trudni, preporučuju se dodaci ishrani koji sadrže folnu kiselinu. Početkom trudnoće trebaće Vam 400 mikrograma dnevno, što je više od 300 mikrograma potrebnih ženi koja nije trudna. A od 12. nedelje Vaše će se dnevne potrebe za folnom kiselinom povećati i do 800 mikrograma.

Mnogi dodaci koji sadrže folnu kiselinu sadrže i jod. Ako imate bolest štitne žlezde ili hormonalni disbalans štitne žlezde, jod se ne preporučuje i trebali biste uzimati dodatak koji ne sadrži jod.

Najbolje je da popričate sa svojim lekarom ili patronažnom sestrom o svojoj specifičnoj situaciji.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.