Skip to main content

Nedelje trudnoće:

15. nedelja trudnoće: Razvijaju se prve detetove dlačice

U 15. nedelji trudnoće ste u trećoj nedelji četvrtog meseca Vaše trudnoće, a u drugom tromesečju.

Veličina bebe u 15. nedelji trudnoće

Sada je Vaša beba dugačka 9,5 do 10 cm, otprilike velika poput narandže i teška oko 70 grama. Njeno je srce potpuno razvijeno i sada samo treba da raste. Tokom ultrazvučnih pregleda već ćete moći da čujete lupanje srca. Prvi put čuti srce svoje nerođene bebe sigurno će biti vrlo poseban trenutak za Vas i Vašeg partnera jer život koji raste u Vama postaje sve stvarniji.

Genitalije Vaše bebe takođe su u potpunosti razvijene i mogu se videti na ultrazvuku. Do sada je određivanje pola bilo vrlo neizvesno, jer dečakovi testisi i stidne usne devojčice izgledaju vrlo slično. U 15. nedelji trudnoće postoji velika verovatnoća da lekar može otkriti pol Vašeg deteta. Međutim, nemojte još uzimati ono što kaže kao konačno, jer u sledećih nekoliko nedelja možda doktor kaže i drugačije.

Od sada će Vaš lekar koristiti ultrazvučni skener za merenje biparijetalnog prečnika, a to je prečnik glave fetusa. BPD je ključna vrednost, jer je najefikasniji način utvrđivanja razvoja i rasta Vaše bebe.

Posteljica ili placenta će bebu danonoćno opskrbljivati hranjivim sastojcima i kiseonikom koji su joj potrebni - a treba joj poprilično mnogo da bi se pravilno razvila i izrasla u zdravo ljudsko biće. Dakle posteljica je u velikoj meri odgovorna za disanje i uklanjanje supstanci koje beba izlučuje. Budući da pluća još moraju sazreti i nisu aktivna dok se beba ne rodi, krv obogaćena kiseonikom teče pravo u maleno telo putem pupkovine.

Razvoj bebe

U 15. nedelji koža Vaše bebe i dalje je prozirna, pa će biti vidljive njene krvne žile. Prekrivena je i tankim dlačicama zvanim lanugo dlake, a svaka od tih sitnih dlačica ima lojnu žlezdu koja stvara tvar nazvanu vernix caseosa (sirasti maz). Dlačice lanugo osiguravaju da se vernix caseosa zalepi za njihovu kožu i zajedno štite bebu od plodove vode.

Kako se buduća mama oseća u 15. nedelji trudnoće

Vaše se telo sada prilagodilo Vašoj trudnoći najbolje što može, a drugo tromesečje često se smatra najboljim od svih tromesečja. Nadamo se da sada možete u potpunosti uživati u ovom uzbudljivom vremenu.

Uobičajeni znaci i simptomi

Optimizam

Biće Vam sasvim dobro u 15. nedelji jer Vas hormoni dovode u tako dobro raspoloženje da ćete se možda osećati kao da se smejete od uva do uva. Vaše će misli biti pod utjecajem tog optimizma, ali i određene majčinske opreznosti.

Još je rano da osećate pokrete svoje bebe, ali radite sve što možete za njenu dobrobit. U svakom slučaju, razmišljaćete samo o sićušnoj osobi u sebi koju ćete uskoro maziti u naručju.

Vaše telo se menja

Od 15. nedelje iz Vašeg će tela postajati sve jasnije da očekujete dete, stomak počinje da raste. I dalje ćete osećati stezanje u stomaku ili preponama kako Vam maternica raste. To ne treba da Vas brine, sve dok ne osećate nikakve druge simptome.

Vaše telo takođe nakuplja male količine masti koje će Vam kasnije trebati za proizvodnju majčinog mleka.

Preporučujemo nežnu svakodnevnu masažu kože visokokvalitetnim uljem kako biste izbegli strije.

Kao i na ostalim delovima Vašeg tela, brzo ćete primetiti promene na svojim grudima. Bez obzira jesu li Vaše grudi velike ili male, Vaši će hormoni uticati na njihov rast kao pripremu za dojenje. Dok se koža na Vašim grudima rasteže, masaža uljem će pomoći. Vaše mlečne žlezde sada polako pojačavaju stvaranje majčinog mleka, tako da Vaše grudi s vremena na vreme mogu biti osetljive ili bolne zato pripazite kad grlite svoje bližnje. U ovoj fazi Vam može pomoći dobar trudnički grudnjak.

Kako ste sada već skloni dobijanju na težini, pobrinite se da se hranite zdravo i uravnoteženo, nemojte jesti za dvoje! To je nekad bio savet budućim majkama, ali brzo dovodi do prekomernog debljanja. Trudnicama je dovoljno 255 dodatnih kalorija dnevno (od prilike kao jedan jogurt i porcija voća), iako to može varirati od žene do žene. Saznajte više s našim Kalkulatorom težine tokom trudnoće.

Često je teško izgubiti višak kilograma nakon porođaja, a prekomerna telesna težina tokom trudnoće može uzrokovati ono što je poznato kao gestacijski dijabetes. To ne bi bilo problematično samo za Vas, već i za Vaše dete. Gestacijski dijabetes znači da će Vaše dete rasti i biti veće i teže od proseka pa ako ste zabrinuti zbog toga, obratite se svom lekaru jer on može testirati bebu na gestacijski dijabetes između 24. i 28. nedelje.

Jačanje mišića i karličnog dna

Ako to već niste učinili, preporučujemo da se prijavite na kurs za trudnice. Instruktor će Vas podučiti nežnim vežbama za jačanje mišića i dna karlice tokom vremena kada Vam stomak poraste. Naime, Vaše karlično dno sada mora podneti velik teret.

Predavanja u trudnoći takođe će Vam pomoći da upoznate druge trudnice s kojima možete razgovarati i čija Vam iskustva mogu koristiti, a instruktor će imati puno korisnih saveta i načina za lečenje uobičajenih simptoma trudnoće.

Važni saveti

  • Svakako unosite dovoljno folne kiseline svaki dan.
  • Proverite unosite li dovoljno kalcijuma svaki dan.
  • Izbegavajte unos prekomernih ili praznih kalorija.
  • Obavite svakodnevnu masažu kako bi sprečili nastanak strija.
  • Planirajte da odete na kurs za trudnice.
  • Nabavite udobnu trudničku odeću.
  • Ne zaboravite da dogovorite sledeću posetu svom lekaru/ginekologu.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Bolovi i stezanje u stomaku

Ako trpite bolove i osećate stezanje u stomaku duže vreme ili imate druge uznemiravajuće simptome, odmah posetite svog ginekologa. Ako osetite ritmične, bolne grčeve ili krvarenje, preporučuje se temeljan pregled.

Podizanje teških predmeta

Imate li već jedno dete? Tada znate sve o tome koliko deca žele da ih podižete i nosite. Patronažna sestra ili lekar Vam mogu pokazati najbolji način da dižete decu kao i druge teške predmete bez oštećenja karličnog dna. Sledite njihove savete u svakodnevnom životu i izbeći ćete neželjene simptome.

Umirujuća nega protiv bolova

Vaše mlečne žlezde počinju se razvijati u 15. nedelji, tako da kasnije možete dojiti dete, a to može dovesti do neugodne napetosti i osećaja težine. Patronažne sestre Vam mogu pokazati razne načine za smanjenje bola: na primer, ulja s vrednim sastojcima koji ujedno olakšavaju Vašoj koži rastezanje i pomažu u smanjenju ostalih simptoma uzrokovanih rastućom maternicom.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.