Skip to main content

Nedelje trudnoće:

36. nedelja trudnoće: Beba zauzima položaj za porođaj

Vaša je beba sada potpuno razvijena i ima sva čula koja će koristiti od rođenja. Ako bi se Vaše dete rodilo sada, to bi bilo takozvano "kasno nedonošče", što znači da se više ne očekuju komplikacije. Već sledeće nedelje Vaše bi se dete moglo roditi kao zrelo novorođenče.

Veličina bebe u 36. nedelji trudnoće

Vaša je beba narasla centimetar od prethodne nedelje trudnoće. Sada je velika oko 47 centimetara, što je otprilike veličina belog kupusa. S težinom od približno 2700 grama, Vaše se dete približava svojoj porođajnoj težini. U sledećih nekoliko nedelja pre porođaja, i dužina i težina će se još povećati.

Razvoj bebe

U poslednjih nekoliko nedelja trudnoće Vaše je dete pohranilo puno zaliha masti i udebljalo se. To omogućava Vašem detetu da u velikoj meri samostalno reguliše svoju telesnu temperaturu. Nakon porođaja, posebno u prvim danima svog života, još uvek treba puno topline od majke. Održavanje deteta na toplom nakon rođenja važno je kako mali organizam ne bi "nepotrebno" gubio zalihe masti za održavanje telesne temperature. Na taj način bi novorođenče izgubilo više kilograma nego što obično izgube nakon rođenja. Prirodni gubitak težine deteta od oko 5 do maksimalno 10 posto telesne težine rezultat je činjenice da u to vreme majka proizvodi malo, ali bogato prvo mleko s mnogo antitela (kolostrum), a zrelo, masno majčino mleko dostupno je detetu nakon što mleko nadođe. Zrelo majčino mleko sadrži masti, što im osigurava porast kilograma.

Svi detetovi organi, njegov mozak i čula, kao i provođenje podražaja i refleksi sada rade dobro i na način na koji su Vašem detetu potrebni za život izvan maternice. Dete je sada spremno za rođenje i život novorođenčeta. Zbog toga se Vaš mali stanovnik stomaka već premestio u položaj za rađanje u 36. nedelji trudnoće i gura se u malu karlicu. Kontrakcije, koje selektivno započinju otprilike od 36. nedelje trudnoće, aktivno podržavaju ovaj proces i dovode dete u porođajni kanal.

Ako očekujete blizance, pravila su malo drugačija. Kao i kod jednoplodne trudnoće, i ovde bi prvo dete trebalo biti u cefaličnom položaju. Drugo se dete obično pridruži prvom. U 45 posto blizanačkih trudnoća, oba su deteta u normalnom položaju za rođenje, samo jedno za drugim. Jednom kada je "vodeći" blizanac prošao uski porođajni kanal, sledi ga i druga beba. Iz tog razloga postoji vremenski razmak između rođenja prvog blizanca i rođenja drugog blizanca.

U 36. nedelji trudnoće, dete vrlo intenzivno percipira svet izvan maternice, čuje različite glasove i muziku i jasno oseća napetost u majci. Zbog toga je važno ostati smiren u završnoj fazi trudnoće, koncentrisati se na sebe i dete te skupljati snagu za nadolazeći porođaj. Vaša je beba sada u vrlo malom prostoru sve dok se ne rodi. Zbog ovog položaja Vaše se dete malo kreće, što ne znači da ga ne osetite. Sada skuplja snagu za sledeći veliki korak.

Kako se buduća mama oseća u 36. nedelji trudnoće

Ako smatrate da je potrebno, sada će Vas pažljivije pregledati lekar. Od sada će Vam pregled biti svake dve nedelje i sve se vrti oko Vas i Vašeg deteta. Otkucaji srca deteta mogu se dobro čuti. CTG, ako želite, pokazuje jesu li se kontrakcije počele događati i beleži otkucaje srca Vašeg deteta. Veličina, težina i trenutni razvoj deteta takođe se mogu odrediti s ultrazvukom.

Lekara će posebno zanimati Vaš krvni pritisak i zadržavanje tečnosti. Vaša težina je takođe važna kao i veličina stomaka. U 36. nedelji trudnoće preporučuje se i vaginalni bris na streptokoke grupe B jer ova bakterija bi mogla prouzrokovati ozbiljnu infekciju deteta prilikom prolaska kroz porođajni kanal. Ako je test pozitivan, mora se efikasno lečiti pre porođaja.

Uobičajeni znaci i simptomi

Osećaj pritiska se povećava

Ako ste već imali lažne trudove, sigurno ćete sada osetiti pojačani pritisak na karlicu. Povećava se i pritisak na mokraćni mehur jer ova vrsta trudova pomera Vašu bebu u malu karlicu, tako da je u ispravnom položaju za rođenje kroz porođajni kanal. Takođe se mogu pojaviti bolovi u leđima i mlečni iscedak uzrokovan čepom na vratu maternice. Ali ovo još nije znak da je čep potpuno nestao i da porođaj počinje. Ako Vam pritisak na karlicu postane prevelik i neugodan, vežbanje Vam može pomoći. Postoje vežbe koje Vam mogu pomoći u opuštanju dna karlice i sprečiti napetost.

Prednost lažnog truda je što ćete lakše disati, jer maternica više ne pritiska pluća. Tako ćete se osećati slobodnije, više ćete se kretati i bolje spavati.

Važni saveti

  • Ako osetite preterani pritisak na malu karlicu, pomicanje kukova kružnim pokretima može Vam pomoći da opustite dno karlice i smanjite pritisak.
  • Koristite prirodne uloške za gaćice bez mirisa ako imate iscedak ili stresnu inkontinenciju.
  • Razgovarajte o svim sledećim pregledima sa svojim lekarom i ako imate nekih pitanja ili nedoumica slobodno ga pitajte.
  • Organizirajte pomoć porodice i prijatelja prvih nekoliko dana i nedelja nakon rođenja. Pogotovo s drugim ili trećim detetom. Tako se možete u potpunosti koncentrisati na svoju bebu, upoznati je i u potpunosti zadovoljiti njene potrebe. I Vama će trebati dosta vremena nakon porođaja da se vratite u svakodnevicu.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Redovno merenje krvnog pritiska

Trudnice imaju viši krvni pritisak zbog hormona u telu i potrebe da svoju bebu opskrbe hranjivim tvarima. Otkucaji Vašeg srca takođe su viši, kako bi se više krvi moglo transportovati kroz Vaše telo.

Pritisak krvi određuje se prema metodi njegovog izumitelja Riva - Roccija s odgovarajućim mernim uređajem. Redovno praćenje tokom trudnoće osigurava da je Vaša beba na odgovarajući način opskrbljena svim hranjivim tvarima i vitalnim kiseonikom koji do njega dolazi majčinom krvlju.

Krvni pritisak se takođe može koristiti za utvrđivanje je li majčino telo prekomerno opterećeno ili je u akutnom stanju, koje se može dogoditi u kasnoj trudnoći, oko 36. nedelje. Ako se dogodi takva komplikacija, dete više ne bi dobijalo odgovarajuću negu, a majka bi se suočavala sa zdravstvenim problemima.

Iz tih razloga važno je da lekar redovno meri krvni pritisak (RR) i unosi ga u karton porodilje. To se smatra merom predostrožnosti kako se ne bi previdele neke komplikacije u trudnoći.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.