Skip to main content

Nedelje trudnoće:

16. nedelja trudnoće: Vaša beba sada reaguje na Vaš dodir

Veličina bebe u 16. nedelji trudnoće

Vaša je beba sada dugačka između 10,8 i 11,6 centimetara i teška između 80 i 110 grama. Kao i u svakoj fazi trudnoće, njena veličina i težina zavise od gena koji su određeni u trenutku oplodnje.

U 16. nedelji fetus je otprilike velik poput nara, pa biste ga i dalje mogli lako držati na dlanu. Međutim, Vaše će dete rasti i razvijati se sve bržim tempom u Vašoj maternici sve dok ne ugleda svetlo dana.

Dobro zaštićena plodnom vodom, beba je vrlo aktivna i često se vrti. Noge su joj sada duže od ruku i ona se nesmetano kreće u svim smjerovima bez prekida. Čak i ako to još ne možete sasvim da osetite, Vaša beba je gotovo stalno u pokretu, a amnionska tečnost prigušuje uticaj njenih pokreta. Tokom sledećih nekoliko nedelja počećete puno više osećati bebine pokrete i njeno udaranje.

Razvoj bebe

Zglobovi i mišići Vaše bebe sada bi trebali biti na pravom mestu. Njen nervni sistem već je počeo osećati podražaje iz svoje okoline, na primer kada stavite ruku na stomak. Reagovaće krećući se prema Vašoj ruci jer je to izvor topline.

Vaša će beba takođe puno sisati palac, trenirajući svoj vitalni refleks sisanja za vreme nakon porođaja kada će joj trebati za dobijanje hranjivih sastojaka iz Vašeg, majčinog mleka.

Štucanje je takođe oblik treninga za život izvan maternice. Kako bi koordinirala svoj disajni sistem, Vaša beba već uvežbava disanje tokom trudnoće gutajući amnionsku tečnost koju zatim dijafragmom izbacuje iz svog tela. Ovo je važan refleks koji će joj pomoći u budućnosti da zaštiti pluća od supstanci koje tamo ne bi trebale biti, poput vode, mleka ili prašine.

Ovaj izvanredni fenomen jasno je vidljiv na ultrazvuku - palac u ustima Vaše bebe i malo trzajuće telo koje štuca uvek je vrlo impresivan trenutak za buduće roditelje. Kasnije ćete moći da osetite i vidite detetovo štucanje - ceo će Vam se stomak trzati u redovnim razmacima.

Ultrazvučni pregledi

Vreme je za treći pregled kod Vašeg ginekologa i obično se na ovom pregledu ne radi ultrazvuk. Ako lekar smatra da je ultrazvučni pregled koristan, razgovaraće sa Vama o tome. Međutim, u većini slučajeva to nije potrebno i tri ultrazvučna pregleda tokom trudnoće su potpuno dovoljna.

Za detaljnu dijagnozu koristi se i 3D ultrazvuk, koji ste već možda i koristili. Ovaj bolji i jasniji ultrazvuk omogućava rano otkrivanje ili isključivanje odstupanja od očekivanog razvoja i potencijalnih deformacija deteta.

U većini slučajeva ovo je samo medicinska mera predostrožnosti i ne bi trebala biti razlog za ozbiljnu zabrinutost. Obično se preporučuje da nerođeno dete bude što manje izloženo ultrazvučnom zračenju i samo onoliko koliko je potrebno.

Kako se buduća mama oseća u 16. nedelji trudnoće

Vaga će Vam jasno pokazati da ste se ovog meseca još malo udebljali. To je očekivano i potrebno u svakom mesecu trudnoće.

Međutim i dalje se možete dobro kretati u srednjim mesecima trudnoće (kao što je 16. nedelja trudnoće). Nakon savetovanja sa svojim ginekologom, sada možete ponovno putovati.

U 16. nedelji trudnoće i dalje je sve dopušteno, u zavisnosti od vaše lične dobrobiti i kondicije. Tako možete uživati u međunarodnim letovima, planinarskim šetnjama, sportskim aktivnostima i kupanju. Međutim, ekstremne sportove je verovatno najbolje izbegavati u trudnoći, pogotovo ako se niste redovno njima bavili pre trudnoće.

Ako putujete automobilom, važno je osigurati da pojas bude postavljen tačno između grudi i ispod stomaka, na stidnoj kosti. Na taj su način osetljivo tkivo i Vaša beba optimalno zaštićeni. Postoje posebni dodaci za pojas, baš za trudnice. Takođe se preporučuju kompresijske čarape.

Uobičajeni znaci i simptomi

S vremena na vreme osetićete rast maternice laganim stezanjem stomaka. Ako se sagnete prema napred, jasno možete osetiti fundus tj. gornju tačku maternice, a nalazi se dva poprečna prsta iznad stidne kosti.

Bol u leđima

Sada se mogu javiti i bolovi u donjem delu leđa. To je zbog okruglih ligamenata koji podupiru Vašu maternicu, a koji su pod velikim pritiskom sada kad je Vaša maternica sve veća. Nakon nekog vremena ova će se bol u leđima ublažiti, jer će se ligamenti istegnuti i prilagoditi rastu Vaše maternice.

Svrab stomaka, grudi i bedara

Delovi Vašeg tela koji su najviše opterećeni, poput stomaka, grudi i bedara, sada mogu početi da svrbe dok se koža koja pokriva ta područja isteže. Svrab se može ublažiti, na primer, primenom visokokvalitetnog ulja ili mleka za telo.

Bolne grudi

Kada su Vaše dojke napete i bolne, iz Vaših bradavica može iscuriti nekoliko kapi kolostruma (prvi oblik majčinog mleka). Ovo je dobar znak jer pokazuje da se Vaše grudi pripremaju za dojenje. Kolostrum takođe pomaže u smanjenju gore spomenutog svraba jer sadrži mlečne belančevine koje omekšavaju Vašu kožu.

Vaš stomak raste

Sad će biti očigledno da se Vaš stomak razvija u trudnički stomak. Pantalone i suknje postaju Vam sve uže. Za to postoje genijalni umetci koji proširuju pojas bilo kog para pantalona. Ali ni oni neće dugo pomagati. Vreme je da svoju garderobu popunite odećom za trudnice. To se ne odnosi samo na pantalone i suknje nego će Vam trebati i širi krojevi gornjih delova odeće. Naime, rastućim grudima takođe treba više prostora unutar majice ili košulje.

Promene na koži i kosi

Možda ćete primetiti da Vam koža lica na nekim mestima tamni, što je uzrokovano promenom nivoa hormona i vratiće se u normalu nakon što rodite. Vaša kosa takođe može postati tamnije boje.

Savet patronažne sestre

"Trebali biste obratiti posebnu pažnju na zaštitu od sunca jer područja na koži koja su tamnija mogu još više potamniti." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni saveti

  • Nabavite udobnu odeću za trudnice.
  • Kada putujete automobilom stavite pojas između dojki i ispod stomaka.
  • Redvno jedite ribu jer to pomaže u održavanju dobrog snabdevanja jodom.
  • Ovo je najbolje vreme za opuštajući odmor.
  • Utrljajte ulje za telo na bolne i napete delove.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Putovanje i letovanje u inostranstvu

Ako želite otići na odmor pre nego što dete dođe, najbolje je reći svom lekaru gde planirate da idete i šta planirate da učinite kako bi Vas mogao savetovati šta je dobra ideja, a šta ne. Ako želite da letite, imajte na umu da neke vazduhoplovne kompanije traže lekarsku potvrdu pre nego što Vas puste na avion. Potvrdu možete dobiti od svog lekara ili ginekologa.

Zaštita od infekcija ako imate mačke

Ako imate mačke, saznajte koje korake možete poduzeti kako biste smanjili rizike (možda ste o tome već razmišljali). Mačke mogu preneti toksoplazmozu, infekciju koja može biti opasna za Vas i Vaše dete.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.