Skip to main content

Nedelje trudnoće:

11. nedelja trudnoće: Organi Vašeg deteta dobijaju oblik

Veličina bebe u 11. nedelji trudnoće

Mala beba u stomaku sada je dugačka između 3,7 i 4,1 cm, teška je oko 8 grama i otprilike je istog prečnika kao limeta - još uvek vrlo mala, ali definitivno vidljiva. Tokom sledećih nekoliko nedelja brzo će postati puno veća.

Razvoj bebe

Sada započinje najintenzivnija faza rasta Vaše bebe. Rast dužine napreduje na takav način da će se Vaša beba gotovo udvostručiti u sledeće tri nedelje.

U 11. nedelji bebini organi počnu razvijati svoje složene funkcije. Njeni organi specifični za pol takođe su na mestu i razvijaće se dalje tokom sledećih nekoliko nedelja, iako će proći neko vreme pre nego što saznate očekujete li dečaka ili devojčicu. Ali, sada je sve jasnije očekujete li samo jedno dete ili blizance.

Nožni prsti i prsti Vaše bebe više nisu spojeni kožom. Sada se Vaše dete može igrati prstima i staviti palac u usta. U 11. nedelji bebe takođe počinju da razvijaju svoje prepoznatljive ljudske karakteristike: uši, koje su pre bile bliže vrhu glave, sada se pomiču prema dole i prema sredini, tj. tamo gde bi trebale biti.

Stvaranje ćelija stvara različite slojeve kože koja se sada sve više zadebljava. Kao rezultat, koža je sada manje prozirna. U drugom sloju kože, dermisu, razvijaju se koreni dlake, iz kojih se otprilike u 13. nedelji trudnoće razvijaju sitne dlačice, takozvane lanugo dlačice. Te fine dlačice će gotovo u potpunosti prekriti telo Vaše bebe i pomoći u zaštiti. Svaki koren dlake ima lojnu žlezdu koja stvara masnu, vodonepropusnu supstancu zvanu vernix caseosa. Vernix caseosa bolje prianja uz telo zahvaljujući lanugo dlačicama. Zajedno igraju važnu ulogu: sprečavaju omekšavanje nežne dečje kože u plodnoj vodi, deluju kao efikasna toplotna izolacija i nude zaštitu od vibracija, zvuka i pritiska. Pred kraj trudnoće Vaša će beba izgubiti ove dlačice.

Kako se buduća mama oseća u 11. nedelji

Sada kada ste u 11. nedelji trudnoće, trebali biste se osećati puno bolje. Ne biste trebali više osećati mučninu, a i rizik od pobačaja je sveden na minimum, što Vas čini mnogo opuštenijom. Sada biste mogli da počnete da razmišljate o tome kada i kako svojoj porodici i prijateljima reći dobre vesti, ako to već niste učinili. Još uvek nema očitih znakova trudnoće kao što je trudnički stomak, ali ako je u pitanju druga ili treća trudnoća, moguće je da se vidi mali stomačić. U svakom slučaju, počeli ste dobijati na težini jer Vaše telo skladišti rezerve masti. Bez brige: nakon porođaja, uz malo sporta, vežbe i zdrave ishrane rešićete se težine koju ste dobili tokom trudnoće. Dojenje će Vam takođe pomoći da se vratite u formu jer ono zahteva mnogo energije koju koristi iz Vaših vlastitih rezervi masti koje sada sakupljate.

Uobičajeni znaci i simptomi

Bolovi u leđima i stomaku

Poslednje nedelje trudnoće mogu biti iscrpljujuće, pa biste trebali unapred ojačati i ostati u formi što je duže moguće. Osećaj stezanja u stomaku može se pojaviti svako malo, uzrokovan rastom Vaše maternice. Takođe možete osetiti bolove u leđima kada vežbate te kada sedite ili ležite na boku jer su tetive tela opuštenije i fleksibilnije za nošenje povećane težine. Lagana sportska aktivnost efikasan je način kako pomoći telu da radi svoj posao, ojačajte telo i izbegnite bolne mišiće. Postoje i specifične vežbe koje mogu ublažiti bolove.

I sam porođaj će biti težak takođe – zahtevaće snagu, izdržljivost i istrajnost. Iz tog razloga je vrlo važna fizička aktivnost tokom trudnoće! Jeste li pre bili aktivni? Ako jeste, nastavite tako!* Ako niste, dobra je ideja da počnete s nekom fizičkom aktivnošću, ali nemojte preterati: idite u šetnju, na plivanje, jogu i slično.

*Savetujte se sa svojim ginekologom ili patronažnom sestrom koji bi sportovi bili prikladni i je li dobra ideja da nastavite s takmičarskim sportom.

Bolne grudi

Otečene i bolne grudi, kao i osetljivost Vaših bradavica, nastaviće da Vas prati tokom sledećih nekoliko nedelja. To će popustiti u sredini trudnoće, kad će se mlečne žlezde razviti što je više moguće. Vaše će grudi tada biti spremne za obavljanje svoje postnatalne funkcije dojenja.

Prehrambena piramida za trudnice i dojilje

U 11. nedelji trudnoće tema ishrane sve će više dolaziti u fokus jer Vi i Vaša beba trebate veće količine vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Takođe Vaš lekar će Vas savetovati o ovoj temi i proveriti trenutnu ishranu.

Osnova Vaše ishrane kao trudnice, tj. baza piramide, su pića. Idealni su voda, nezaslađeni ili lagano zaslađeni čajevi, i sokovi od voća i povrća bez šećera.

Drugi nivo piramide, koja je izuzetno važna za Vašu dobrobit i zdrav razvoj deteta, je voće i povrće. Trebali biste unositi do šest porcija voća i povrća dnevno. No ne brinite ako to ne možete jesti svakodnevno. Nekima će to biti previše. Samo pokušajte kombinovati malo voća ili povrća sa svakim obrokom - smoothiji, sokovi od voća i povrća takođe se računaju.

Treći nivo su ugljeni hidrati, kojih bi trebali da pojedete pet porcija dnevno. Oni uključuju krumpir, hleb i proizvode od žitarica, pirinač i testeninu (a integralno brašno je sasvim u redu kad god Vam se svidi). Opet, nekima ovo može biti previše. Ali musli za doručak, krompir ili testenina za ručak te hleb naveče – biće sasvim u redu. Ipak je na kraju odluka Vaša.

Četvrti nivo piramide ishrane za trudnice su mleko i mlečni proizvodi. Dnevna preporuka je tri obroka tokom prva tri meseca. Zatim od četvrtog meseca ide do četiri obroka dnevno kako bi se zadovoljila povećana potreba Vašeg tela za kalcijumom.

Peti nivo piramide ishrane je hrana koju biste trebali konzumirati samo u malim količinama, uključujući meso i ribu kao izvore proteina. Meso treba imati što manje masnoće, a preporuka je ne više od dva puta nedeljno. Nikada nemojte jesti sirovo meso i pobrinite se da je pravilno kuvano pre nego što ga pojedete kako biste izbegli konzumiranje patogenih bakterija. Ribu možete jesti nešto češće - tri puta nedeljno je sasvim u redu.

Šesti nivo su masti poput maslaca i ulja (pri čemu su Vam ulja bolja od maslaca). Jedna do dve kašike dnevno preporučena je dnevna doza masti, a dobar način da se to dobije je kao deo mešane salate ili kod prženja hrane na tiganju.

Sedmi i najviši nivo piramide je luksuz, poput slatke i slane hrane.

Savet patronažne sestre

"U početku mnoge žene imaju apetit za slanim, obilnim obrocima. Ne brinite. Prepustite se tome. Vaše vam telo obično dobro govori što Vam treba. Nakon nekog vremena taj osećaj nestaje i možete se okrenuti zdravoj ishrani." Dorothee Kutz, patronažna sestra

HiPP ima mnogo saveta i informacija o zdravoj ishrani tokom trudnoće.

Važni saveti

  • Popijte 2 litre tečnosti dnevno (u pravilu jedna čaša svaki sat kad ste budni).
  • Nemojte piti isto piće da biste utolili žeđ – na primer, probajte različite čajeve.
  • Kupite trudnički kuvar koja će Vam dati puno kreativnih ideja za uravnoteženu ishranu.
  • Opskrbite se svežim voćem i povrćem.
  • • Razmislite kada želite svojim najbližima objaviti srećnu vest o svojoj trudnoći.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Alergije na hranu

Ako imate alergiju na hranu, pitajte lekara čime možete zameniti hranu koju ne smete jesti. Neke važne hranjive stvari mogu rezultirati deformacijama ako ih ne unosite dovoljno. Bez brige – postoji zdrava alternativa za gotovo svu hranu, a lekar Vas može uputiti nutricionisti ukoliko je potrebno.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.