Skip to main content

Nedelje trudnoće:

27. nedelja trudnoće: Vaša beba razvija osećaj ukusa

Veličina bebe u 27. nedelji trudnoće

S prosečnom veličinom između 36 i 36,6 centimetara, Vaša je beba otprilike velika poput velike tikvice. Sada je teška oko 940 grama, gotovo kilogram, što je čini gotovo jednako teškom kao pakovanje brašna. Tokom sledećih nekoliko nedelja bebina će se težina utrostručiti, a dužina će se znatno povećati, tako da dostigne veličinu koja je čini spremnom za rođenje i sposobnom za preživljavanje izvan maternice.

Razvoj bebe

U 27. nedelji Vaša beba može učiniti više od jednostavnog razlikovanja svetla od mraka očima: može otvoriti i zatvoriti kapke i neprestano će vežbati ovo otvaranje i zatvaranje od sada do porođaja.

Sada se na jeziku stvaraju prvi ukusni pupoljci, što znači da može okusiti ukuse u plodovoj vodi koju pije. Ukusi koje dobija zavise od toga šta jedete - neki ukusi u Vašoj hrani dopiru do amnionske tečnosti i daju joj prepoznatljiv ukus.

Razvoj vida i ukusa usko je povezan sa razvojem mozga. Njegova je površina prethodno bila ravna, ali prvi se žljebovi sada počinju stvarati u 27. nedelji, koji omogućuju misaone procese i čulnu percepciju.

Proporcije tela Vaše bebe takođe se sve više približavaju onome kako će biti kad se rodi. Na primer, glava im sada raste sporije dok ostatak tela "sustiže“. Još uvek nemaju potkožnu masnoću, zbog čega im koža na telu i dalje izgleda vrlo naborano. Međutim, to će se promeniti kako se bude razvijalo sve više masnih stanica, tako da će te bore većim delom nestati do rođenja. Tokom sledećih nekoliko nedelja, do porođaja, doživeće ogroman nalet rasta, što ćete jasno videti na sledećim kontrolama.

Vaša je beba sada uhvatila ritam buđenja i spavanja, iako se nažalost ne poklapa s Vašim vremenima buđenja i spavanja - često će biti aktivna i kretati se kad želite da legnete ili spavate. Razlog tome je jednostavan: Vaše se telo priprema za rođenje deteta. Hormoni koji sudeluju u rađanju aktivni su (iako u oslabljenom obliku) u tačno vreme kada se odmarate, a Vaša beba reaguje na taj uticaj. Održava ih budnima i podstiče telesnu aktivnost, koja će biti jednako važna za rođenje kao i posao koji će Vaše telo obavljati.

U ovoj su fazi pluća Vaše bebe toliko razvijena da su njihove šanse za preživljavanje ako se rode prerano vrlo velike. Mehanička ventilacija i dalje bi bila potrebna ako su rođeni u 27. nedelji, ali sada ne postoji značajan rizik od opasnosti po život.

Kako se buduća mama oseća u 27. nedelji trudnoće

Vaš stomak raste, a Vi ćete se osećati dobro - iako će Vas beba držati budnom jer će biti aktivna i kretati se tačno u vreme u kojem se želite odmoriti ili naspavati. Takođe, u maternici je sve manje prostora za vežbanje pokreta, što ćete primetiti kad beba udara nožicom o zid stomaka. Ti udarci mogu biti bolni, a Vi ćete ih osetiti puno više ako očekujete blizance.

Okrugli materični ligamenti koji podupiru Vašu maternicu izloženi su velikom pritisku jer se ona povećava, a Vaša se beba kreće. Osećaji povlačenja u stomaku i bolovi u donjem delu leđa najčešći su simptomi koje ćete iskusiti u 27. nedelji. Ne biste više trebali da osećate mučninu, jer se Vaše telo sada uglavnom prilagodilo hormonima i drugim promenama uzrokovanim trudnoćom.

Uobičajeni znaci i simptomi

Veći apetit

Sada ćete otkriti da imate veći apetit i često žudite za hranom dok Vaše telo i Vaše dete traže dodatne kalorije i hranjive sastojke koji su im potrebni. Tokom kupovine pokušajte kupiti zdrave grickalice s niskim udelom šećera koje ne sadrže prazne kalorije, poput voća, orašastih plodova, jogurta i smoothi-ja. Važno je pripaziti na svoju težinu - premda je i sasvim u redu pojesti malo nekih slatkiša.

Primećujete kontrakcije

Nažalost, primijetićete da su razdoblja spavanja i odmora i dalje isprekidana. Vaše se telo priprema za rođenje, a Vi ćete svako malo osetiti kontrakcije (maternica se steže na otprilike pola minute), pogotovo kad se pokušavate odmoriti. Zapravo je ovo dobra praksa kada se dete rodi, jer će Vam dete redovno ometati san zahtevajući hranu ili pažnju. Ove kontrakcije neće Vam naneti bol, za razliku od kontrakcija koje donose trudove i šire vrat maternice. Žene koje su prethodno imale porođaj osetiće ove kontrakcije manje nego majke koje su prvi put trudne.

Važni saveti

 • Ako to već niste, počnite razmišljati o tome gde želite da se porodite.
 • Ako Vas muči glad, pobrinite se da jedete što više zdravih grickalice poput voća i povrća.
 • Da biste zadovoljili povećane dnevne potrebe za vitaminom C, možete jesti:
  1 šoljicu jagoda ili
  1 kivi ili
  1 šoljicu kuhane brokolija ili
  ½ crvene paprike
 • Jednostavna vežba kako biste brzo podstakli energiju: pobrinite se da udobno sedite, protrljajte ruke nekoliko puta, pokrijte oči rukama i recite sebi: „Osećam se osveženo i opušteno.“ Ovo će dobro doći i Vama i Vašoj bebi.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Odabir porodilišta

Od 27. nedelje počinjete da razmišljate o tome gde želite da rodite. Vaš lekar Vam može preporučiti porodilišta u Vašem gradu ili u blizini Vašeg mesta. U porodilištu koje ste odabrali, možete proveriti dopuštaju li pratnju na porođaju, koliko rodilja je obično u sobi, je li porodilište „baby friendly“ i slično.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.