Skip to main content

Nedelje trudnoće:

4. nedelja trudnoće: Nešto maleno živi u Vašem stomaku

Nakon što je jajna ćelija oplođena, započinje druga nedelja Vaše trudnoće. Jajašce se podelilo puno puta i svi važni gradivni elementi za ljudski rast su utemeljeni.

Vreme od oplodnje do kraja četvrte nedelje je prvi mesec Vaše trudnoće i na kraju biste očekivali da ćete dobiti menstruaciju. Kad se to ne dogodi, to je prvi znak da ste trudni. To znači da trudnoća traje već mesec dana pre nego što ste saznali da ste definitivno trudni.

Veličina bebe u 4. nedelji trudnoće

U 4. nedelji Vaše trudnoće, nakon implantacije oplođenog jajašca, nažalost još uvek ne možete golim okom videti svoje malo dvonedeljno biće. Razviće se iz zametnih ćelija, a trenutno ono što će postati Vaša beba izgleda poput malene crne tačkice kad se posmatra mikroskopom.

Razvoj bebe

Šta se događa u 4. nedelji?

Nakon što se zametna ćelija implantira, Vaše telo će početi da oslobađa hormon hCG (humani horioni gonadotropin), koji proizvodi deo ćelija koje čine placentu. Te ćelije takođe čine osnovu za razvoj plodove vode, žumančane kese i naravno, Vaše bebe. Žumančana kesa ima važnu ulogu usmeravanja hranjivih sastojaka u amnionsku šupljinu sve dok posteljica ne počne da obavlja svoj posao hranjenja Vaše bebe putem pupčane vrpce.

Oslobađanje hCG prva je velika promena koju Vaše telo čini na početku trudnoće. Hormon čini osnovu svih testova za trudnoću, iako ga u 4. nedelji nema dovoljno da se utvrdi jeste li trudni ili ne.

Međutim do 5. nedelje, možete očekivati pozitivan rezultat testa urina:

  • Rani test na trudnoću može se napraviti 4 do 6 dana pre nego što očekujete da ćete dobiti menstruaciju
  • Test na trudnoću može se napraviti 3-5 dana nakon očekivanog početka menstruacije

Od 5. nedelje ultrazvukom će se detektovati amnionska šupljina.

U ovoj ranoj fazi, ljudsko biće čiji život tek započinje izuzetno je slabo i ranjivo. Iz tog razloga, mnoge žene čekaju kraj 12. nedelje pre nego što objave svoju trudnoću.

Kako se buduća mama oseća u 4. nedelji trudnoće

Čak i pre nego što Vam pozitivan rezultat testa sa sigurnošću kaže da ste trudni, možete da osetite niz različitih i pomalo zbunjujućih osećaja i emocija. U 4. nedelji trudnoće prolazite kroz vrtlog emocija i možda ćete se osećati kao da biste stalno plakali. Ovo je još jedan česti znak da ste trudni (iako nije pouzdan).

Taj osećaj je posledica hormona koje Vaše telo proizvodi za zaštitu Vaše trudnoće.

S nestrpljenjem ćete čekati trenutak da saznate jeste li trudni, bilo izostankom menstruacije, testom ili ultrazvučnim pregledom.

Uobičajeni znaci i simptomi

Bolne i otečene dojke

Osećaćete bol i napetost u grudima. Dojke rastu jer Vaše mlečne žlezde bubre, tako da mogu da hrane Vaše dete nakon što se rodi. Bolne dojke su jedan od znakova koji sugerišu da ste trudni ako pouzdan test još nije moguć.

Pojačani iscedak

Takođe možete osetiti lagano zatezanje u stomaku ili bol u raznim delovima leđa naizgled bez očiglednog razloga. Drugi mogući simptom je pojačan i gušći iscedak, koji se događa kao rezultat stvaranja sluznog čepa (koji zatvara cerviks tokom trudnoće i otpušta se neposredno pre porođaja). Čep stvara neku vrstu zaštitne barijere za Vaše nerođeno dete, zaustavljajući štetne bakterije i patogene da dođu do maternice.

Osećaj umora, slabosti ili bezvoljnosti

Ako se ponekad osećate umorno, slabo ili bezvoljno, to je zbog hormona zbog kojih Vaš metabolizam radi sporije nego inače. Ovo je privremeni simptom i ublažiće se u sledeća dva meseca trudnoće.

Mučnina

Promene u nivou hormona u Vašem telu mogu rezultirati jednim vrlo čestim simptomom kod trudnica: mučninom. To se obično događa ujutro nakon što ustanete, jer Vaše telo preko noći oslobađa velike količine hCG (hormona trudnoće). Testove na trudnoću zato treba da radite ujutro, s prvim jutarnjim urinom, jer je tada koncentracija hormona najviša.

Savet: Nakon povraćanja isperite usta i operite zube kako bi ih održali čistima i zdravima.

Važni saveti

  • Ako Vaša menstruacija izostane, a test na trudnoću je bio pozitivan - dogovorite pregled sa svojim ginekologom.
  • Upotrebite uloške ukoliko imate pojačan iscedak.
  • Posavetujte se s lekarom ako niste sigurni u svoje simptome.
  • Izbegavajte dizanje i nošenje teških tereta.
  • Od sada izbegavajte da jedete sirovu ribu, sirovo meso, sirova jaja i sirove mlečne proizvode kako biste izbegli moguće infekcije.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Predstavlja li Vaš posao rizik za trudnoću?

U zavisnosti od nedelje trudnoće, imate pravo na razne zaštitne mere. Više ne smete raditi sa štetnim stvarima kao što su određene hemikalije. Isto tako, ne smete se izlagati zračenju, a aktivnosti s povećanim rizikom od nezgoda nisu dopuštene. Aktivnosti u kojima postoji povećani rizik od zaraze (bolnica, vrtić, ...) nisu dopuštene ili su dopuštene uz određena ograničenja.

Ako je Vaš posao na ovaj ili onaj način opasan za Vas ili Vaše nerođeno dete, trebali biste što pre obavestiti poslodavca o svojoj trudnoći.

Tada Vam poslodavac mora osigurati posao koji ne predstavlja nikakvu opasnost ili Vam dopustiti izostanak sa posla.

Porodične bolesti

Ako imate genetsku ili hroničnu bolest, obavestite svog lekara. On će Vas uputiti na dalje preglede i učiniti sve da se Vaša beba može pravilno i zdravo razvijati.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.