Skip to main content

Nedelje trudnoće:

10. nedelja trudnoće: Dete se sjajno razvija

Veličina bebe u 10. nedelji trudnoće

Do ovog trenutka, Vaša će beba u stomaku narasti između 2,8 i 3,1 cm, što će približno biti veličina bobice grožđa. Težina joj je između 4,5 i 5 grama, i dalje je lagana poput pera.

Razvoj bebe

Na ultrazvuku se sada već vidi sićušni čovečuljak. Glava je u ovoj fazi još uvek neproporcionalno velika u odnosu na ostatak tela. U 10. nedelji Vaša će beba nastaviti da podiže glavu, isteže se i češće se kreće, iako će kretnjama i dalje nedostajati koordinacija.

Na kraju bebinih ruku, oblikovali su se zglobovi i na šakama se oblikuju mali prstići. Mrežica između prstiju na rukama i nogama potpuno će nestati do kraja ove nedelje, a palac i kažiprst se sada odvajaju. Beba će uskoro moći da pomera prste i stišće šaku – to je prvi telesni pokret koji pokazuje znake koordinacije.

Formiranje detetovih prstiju predstavlja važan korak u njihovoj pripremi za život izvan maternice, jer će se ubrzo pokrenuti njihov prirodni (i vitalni) refleks sisanja, omogućavajući im sisanje vlastitog palca.

Njihovo malo srce kuca tako snažno da se može otkriti fetalnim monitorom - a ako očekujete blizance, lekar će moći da čuje dva otkucaja srca.

Vaša beba više nije u toliko velikoj meri podložna opasnostima od vanjskih uticaja, jer se većina fetalnih malformacija razvije pre 10. nedelje trudnoće. Nakon tog vremena se takođe smanjuje rizik od pobačaja, iako se još uvek ne isključuje u potpunosti. Osnovno je pravilo da je kritična faza gotova do kraja 12. nedelje i da se od tada rizik od pobačaja značajno smanjuje.

Do 10. nedelje svi vitalni unutrašnji organi Vaše bebe su na svom mestu, mozak se neprestano razvija, a nervni snopovi se formiraju i postaju sve složeniji kako bi mozak mogao da bude aktivan i prima podražaje. Jedan od važnih stimulansa za Vašu bebu je sluh, a ove nedelje se razvija i vanjska struktura uva (koja se naziva ušna školjka). Ova se struktura sastoji od hrskavičnog tkiva i deluje poput levka za zvučne talase, formirajući različite zvukove i šaljući ih u mozak.

Svi vitalni organi Vašeg deteta sada su oblikovani i lekar dete naziva fetusom, a ne embrionom.

Kako se buduća mama oseća u 10. nedelji trudnoće

Simptomi će Vam se do sada malo smiriti i bićete srećni kad saznate da je rizik od pobačaja sve manji.

Verojatno više nećete osećati mučninu, a svi ostali tipični simptomi trudnoće, poput zatezajućih bolova u stomaku, polako će nestajati.

Postepeno ćete se osećati puno bolje, a radost zbog Vaše trudnoće biće svakim danom sve veća - ponekad će Vam sve to biti teško za poverovati. Povećaće se Vaš elan i kreativnost, a uskoro ćete početi da smišljate konkretne planove i razmišljate o tome kako možete pripremiti svoj dom za dolazak bebe.

Tokom sledećih nekoliko nedelja Vaš stomak će postati sve više zaobljen te će doći do normalnog povećanja telesne mase koje uzrokuje trudnoća. Zdrava, uravnotežena ishrana presudna je tokom trudnoće, kako za razvoj Vaše bebe, tako i za Vaše vlastito zdravlje.

Šta piti tokom trudnoće

Kao buduća mama, sigurno znate da tokom trudnoće ne biste trebali da pijete alkohol. Ako kažete "popiću samo malo", znajte i da to može naštetiti Vašoj bebi. Nije istina da su pića s niskim udelom alkohola, poput piva i vina, manje štetna od žestokih pića.

Svakog sekunda, svakog minuta, svakog sata i svakog dana, Vaše dete raste iz ćelija koje se neprestano repliciraju, a alkohol ubija te ćelije. Odrasli imaju potpuno razvijene organe i mozak, što im daje veću toleranciju na otrove poput alkohola, ali Vaša je beba bez odbrane.

Vaša beba se izuzetno brzo razvija tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće. U tom se razdoblju počinju stvarati prve strukture koje će im trebati za preživljavanje izvan maternice. Njihov se kostur, mišići, mozak i sistem organa moraju pravilno razvijati kako bi se izbegle deformacije.

Iz tog razloga trebali biste prestati da pijete alkohol čim saznate da ste trudni. Zapravo je dobra ideja odreći se alkohola čim počnete da pokušavate da začnete i ako mislite da je oplodnja mogla biti uspešna.

Postoje i druga pića koja biste trebali da izbegavate. Na primer neka gazirana pića mogu da sadrže kofein i fosfornu kiselinu, koja predstavlja rizik zbog svoje kiselosti. Većina gaziranih pića takođe sadrži previše šećera, a to su prazne kalorije koje Vam nisu potrebne i nepotrebno povećavaju količinu kilograma dobijenih u trudnoći..

Barovi i restorani nude niz pića na bazi voćnih sokova ili gazirane vode, tako da nema potrebe za potpunim otkazivanjem društvenog života kako biste izbegli alkohol. Isprobajte prirodno ceđene napitke, koji su dobri za Vaše mentalno stanje i za Vašu bebu.

Ako, poput većine trudnica, patite od probavnih smetnji ili žgaravice, može Vam pomoći čaj od komorača.

Savet patronažne sestre

"Gazirana pića zapravo mogu pomoći ako osećate mučninu ili imate problema s cirkulacijom, ali ne biste ih trebali piti kako biste utolili žeđ ili kao redovni deo dnevnog unosa tečnosti." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni saveti

  • U svojoj garderobi potražite široku, udobnu odeću.
  • Zapamtite, nikad nije prerano početi razmišljati o imenima za svoje dete.
  • Sada je vreme da počnete masirati i nanositi kremu na stomak, bedra i stražnjicu, jer je koža na tim područjima najviše pod utjecajem rasta i rastezanja.

 

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Zaštita Vaše kože

Ako ste ranije patili od osetljive ili suve kože, trudnoća to može još i pogoršati. Takođe, može se pogoršati i slabo vezivno tkivo. Za efikasnu negu kože dostupni su razni proizvodi za negu koji održavaju kožu vlažnom i povećavaju njenu elastičnost.

Ako ste i dalje zabrinuti za svoju kožu, možete zatražiti savet od lekara.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.