Skip to main content

Nedelje trudnoće:

35. nedelja trudnoće: Imunološki sistem Vaše bebe sada radi sam za sebe

U pretposlednjoj ste nedelji devetog meseca i u trećem tromesečju. Vreme do rođenja Vašeg deteta je sve bliže. Sigurno su svi već jako uzbuđeni i jedva čekaju.

Vaša se beba sada sprema za porođaj.

Veličina bebe u 35. nedelji trudnoće

Vaša je beba dobila još jedan centimetar u dužinu. U 35. nedelji trudnoće sada ima oko 46 centimetara, što u poređenju odgovara veličini dinje. S težinom od oko 2500 grama, napravila je ogroman skok prema porođajnoj težini. Beba će nastaviti da stvara svoje zaštitne rezerve masti sve do rođenja. S tim će se njena telesna težina i dalje povećavati dok ne dosegne oko 3500 grama. Ali te vrednosti i dimenzije takođe se moraju posmatrati pojedinačno. Koliko će Vaše dete zapravo biti veliko i teško biće iznenađenje do porođaja. U slučaju blizanaca, iznenađenje je još veće jer se ovde ne može precizno odrediti dužina i težina oba deteta.

Razvoj bebe

Iako Vaša beba u 35. nedelji može izuzetno dobro koordinirati svoje pokrete, nažalost za to više nema puno prostora. Ono što može učiniti su manje, suptilnije radnje poput dodirivanja nosa, držanja pupčane vrpce i sisanja palca.

U međuvremenu, bebini refleksi i dalje sazrevaju. Vaše se dete u maternici okreće prema svakom izvoru svetlosti koji se pojavi. Refleks sisanja i hvatanja sada je vrlo dobro razvijen. Refleks disanja je prisutan i razvijen, ali moći će se dokazati tek prvim udisajem nakon rođenja.

U međuvremenu, bebini refleksi i dalje sazrevaju. Vaše se dete u maternici okreće prema svakom izvoru svetlosti koji se pojavi. Refleks sisanja i hvatanja sada je vrlo dobro razvijen. Refleks disanja je prisutan i razvijen, ali moći će se dokazati tek prvim udisajem nakon rođenja.

U crevima Vaše bebe počinje se stvarati tvar nazvana mekonij. Ona se obično sastoji od progutane plodove vode, ćelija kože, amnionske tečnosti, sluzi i lanugo-dlačica, plus viskozna žuč koja supstanci daje konzistenciju. Mekonij je prva nužda Vašeg deteta nakon rođenja ili tokom porođaja.

Imunološki sistem Vašeg deteta već funkcioniše nezavisno do Vašeg kardiovaskularnog sistema. Vaše je dete od Vas dobilo antitela pomoću kojih je izgradilo vlastiti imunološki sistem zaštite. Tako je novorođenče zaštićeno od uobičajenih uticaja okoline nakon rođenja. Međutim, imunološki sistem nastavlja da se razvija u sledećim godinama i treba mu izloženost štetnim uticajima (bakterijama) kako bi se mogao razvijati i zaštititi malo telo. Zbog toga su bebe i deca posebno podložni patogenima u prvoj godini života. Majčino mleko, koje sadrži antitela, pruža bebi najbolju zaštitu i razvija snažan imunološki sistem. Prvo mleko (kolostrum) u prvih nekoliko dana posebno je važno za Vašu bebu.

Kao nedonošče, dete rođeno u 35. nedelji trudnoće imalo bi vrlo dobre šanse da se prilagodi svetu izvan maternice i nastavi svoj razvoj.

Kako se buduća mama oseća u 35. nedelji trudnoće

Naporno razdoblje uznapredovale trudnoće postaje sve izazovnije. Kretanje i disanje postaju sve teži i sve se češće pitate: "Koliko još moram čekati?".

Poteškoće s disanjem uzrokovane pritiskom na pluća uskoro će se povući kada se maternica počne spuštati prema dole, smanjujući pritisak na pluća. Međutim, lažni trudovi zbog kojih će se ovo dogoditi, a koji će uskoro započeti, značiće da osećate stezanje u stomaku, a možda i malu mučninu i dijareju. Za razliku od pravih trudova, lažne kontrakcije se ne događaju u redovnim razmacima i ne postaju intenzivnije ili bolnije, pa iako na početku možda nećete moći znati jesu li to pravi trudi ili ne, razmak između trudova Vam je najbolji pokazatelj.

Uobičajeni znaci i simptomi

Uz lažne kontrakcije koje ćete postepeno primjćivati sve više i više, što će Vam barem pomoći da lakše dišete, u 35. nedelji postoji nekoliko simptoma koji mogu trajati tokom poslednjih nedelja sve dok ne rodite.

Slabost mehura

Slabost mehura nuspojava je uzrokovana pritiskom maternice na mehur. Lažni trudovi uzrokuju pomicanje maternice i Vaše bebe prema Vašoj maloj karlici. To povećava pritisak na mehur i smanjuje mu volumen. Zbog toga, sada morate češće ići u toalet jer Vam se mehur puno brže puni.

Problemi s cirkulacijom

Problemi s cirkulacijom još su jedan simptom. Ako ležite na leđima, možda na trenutak nećete moći da ustanete. Pritisak maternice na veliku šuplju venu koja snabdeva srce može ograničiti njegov rad. Budući da se u organizam kratko vreme pumpa manje kiseonika i manje krvi, može doći do problema s cirkulacijom. Ovo se privremeno stanje manifestuje kao vrtoglavica i mučnina. Lekari ovaj simptom nazivaju "sindrom šuplje vene". U tim situacijama trebali biste promeniti položaj spavanja i što više se odmoriti. Iz tog razloga od 31. nedelje trudnoće preporučuje se spavanje na boku. Ako se odlučite da ležite i spavate na leđima, pobrinite se da je gornji deo tela blago podignut.

Važni saveti

  • Koristite ulje za masažu međice i redovno masirajte područje između vagine i anusa kako bi bilo rastegljivije i spremnije za porođaj!
  • Jeste li sve pripremili? Još uvek ima vremena za kupovinu poslednjih nekoliko bodija koji su Vam potrebni i dovršite sve ostalo što ste planirali.
  • Napravite popis želja za to kako želite da porođaj prođe. Razgovarajte s partnerom o tome - izuzetno će Vam pomoći ako on tokom ovog jedinstvenog iskustva tačno zna što želite, i što je još važnije, šta ne želite.
  • Ako imate vremena i osećate potrebu za kuvanjem, kuvajte što više možete. Podelite hranu na manje delove i zamrznite - tokom prvih nekoliko nedelja nakon porođaja bićete zahvalni na jelima koje ste skuvali.
  • Ako patite od otečenih nogu, pokušajte naveče izbegavati mlečne proizvode. Oni poboljšavaju skupljanje vode u tkivu.

Savet patronažne sestre

„Nemojte koristite mahunarke, kupus, luk ili druge sastojke koji mogu uzrokovati nadutost. Kasnije kada dođe vreme ćete saznati reaguje li Vaša beba na nadutost ili ne, pa je najbolje izbegavati rizik u prvih nekoliko dana.“ Dorothee Kutz, patronažna sestra

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Alternativni načini pripreme za porođaj

Kao i masaža međice, postoje i drugi načini pripreme za porođaj koji mogu malo olakšati kada za to dođe vreme. Jednostavna stvar koju od sada možete učiniti je piti čaj od lista maline koji će Vaš porođajni kanal učiniti mekšim i gipkijim.

Svakodnevni unos lanenih semenki (na primer, možete ih staviti u musli) takođe čini sluznicu u telu rastezljivijom i fleksibilnijom - ali pripazite da pijete puno tečnosti nakon što jedete lanene semenke jer može dovesti do zatvora.

Akupunktura nije korisna samo za lečenje različitih simptoma tokom trudnoće: ova orijentalna terapija korisna je i prilikom pripreme za porođaj. Otprilike četiri nedelje pre termina, mogu se iglicama stimulirati određene tačke u telu kako bi proces porođaja tekao glatko i brže. Mnogo žena smatra da je to od velike pomoći, zato, raspitajte se i o ovoj mogućnosti.

Savet patronažne sestre

„Vaše zdravstveno osiguranje nažalost neće pokriti ovu "pripremnu akupunkturu". Ako sebi možete priuštiti, prepustite se ovom tretmanu - deluje okrepljujuće, što će Vam u velikoj meri pomoći u ovoj fazi trudnoće. Osećaćete se jače dok se pripremate za porođaj, a posle ćete se brže oporaviti, jer Vaše telo ne mora iskoristiti puno svojih rezervi.“ Dorothee Kutz, patronažna sestra

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.